Обикалял ли е бургаските улици Васил Левски? Ял ли е пълнен шаран в града ни? Защо двама от най-видните бургазлии са били скарани заради женитба с гъркиня? На тези и на много други неизвестни за масовата публика въпроси отговори снощи известният изследовател и художник Митко Иванов.

Той представи малко популярни факти от историята на освобождението на Бургас в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Десетки ученици и любознателни граждани присъстваха на лекцията, като залата се оказа тясна за всички желаещи да присъстват

Много „родолюбци“ се опитват да дописват историята, въобразявайки си всякакви фантастични неща. Едно от тях е за идването на Васил Левски в Бургас, пребиваването му няколко дни, престрелки с турците, раняването му, спомен, че е ял пълнен шаран. Това са страхотни битовизми„, каза Иванов.

Той бе категоричен, че историците не разполагат с абсолютно никакъв документ за дейността на Левски в Бургас. Според него всички хора, занимаващи се с много добре знаят златното правило – „Има документ, има история. Няма документ, няма история“

Мога да кажа само едно нещо в защита на тезата за присъствието на Левски в Бургас. Да, той е пътувал с кораб, който е направил спирка с престой за 10 часа в града ни. Това е извън всякакво съмнение. Тогава всички пътници слизат, за да се поразходят малко и можем да твърдим с голяма сигурност, че Левски се е разхождал на нашите улици, но какво точно е правил не можем да кажем.

Най-достоверната история е от поп Аянов, който разказва, че Левски се е срещнал с Поп Георги Стоянов Джелебов.“ –  поясни историкът.

Иванов разкри и интересна история за две свещени имена в бургаската история през 19 век – поп Георги Стоянов Джелебов и Димитър Бракалов. Според художникът двамата никак не са се харесвали. Поп Георги е произлизал от по-ниското съсловие в града, а Бракалов се е държал като истински османски бей. Всички негови телохранители са били мюсюлмани, което е не е било случайно. Показвало е, че българинът води, а другите прислужват

Между двамата възниква конфликт, когато Бракалов се е венчал за гъркиня, като е предпочел за сватбата си не българската църквичка, на чието на място днес седи храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а гръцката църква. Имало е публичен скандал, свързан с обиди, плесници и други неприятни неща„, сподели още Иванов.