Кан Кубер, син на Кубрат, брат на Аспарух заселва народа си в Македония през 7 век

362
0
Дървени въглища Mr PERДървени въглища за скара на дървени въглища darveni vaglishta mr per banner webp compress

Кан Кубер, син на Кубрат, брат на Аспарух заселва народа си в Македония през 7 век

Кан Кубер е български владетел, син на кан Кубрат, брат на кан Аспарух и член на династията Дуло (Curta, Florin, 2006, Пламен Петков, 2007).

След 660 г. под ударите на хазарите се разпокъсва Стара Велика България. Двама от синовете на кан Кубрат, Аспарух и Кубер, поемат със своите орди на запад като се заселват – кан Аспарух в делтата на р. Дунав, а кан Кубер в бившата римска провинция Панония около Срем.
Според византийските хронисти Теофан и Никифор, кан Кубер е четвъртият син на Кубрат, който се заселва в Панония. По род Кубер бил българин (τῶν Βουλγάρων), както е казано изрично в един наслов, свързан с неговата дейност.
Така или иначе с пълно основание редица изследователи говорят за Куберова България и посочват различни периоди на нейното съществуване – от идеята, че е било доста кратко, до идеята, че е престанала да същестува чак, когато се е обединила с България при Крум и неговите наследници през първата половина на IX в.

КАН КУБЕР – ВАСАЛ НА АВАРСКИЯ ХАГАНАТ

Според хронистите Теофан и Никифор „Чудесата на св. Димитър Солунски” разказват, че когато се разселвали синовете на Кубрат, четвъртият син, чието име не споменават, отишъл в Панония и станал подвластен на аварския хаган.
От 626 г. на територията на Панония освен българите на кан Кубер се струпват авари и много византийски войници, пленници на хаганата – траки, илири и гърци от Тракия, Мизия, Дакия, Дардания, Родопа, Превалитана и др. Те се смесват, в резултат на което стават огромен и многоброен народ към земите на Византия.
По-късно, през 680 г., кан Кубер прави опит за военен преврат в Аварския хаганат с цел да завземе централната власт начело с неговите българи, подкрепени от други племена и от византийските пленници на хаганата. След неуспешния опит за преврат той е принуден да се насочи на юг, към земите на Византия.

КАН КУБЕР – ФЕДЕРАТ НА ВИЗАНТИЯ

Кубер сключва мирно споразумение с Византия, като поема ангажимента да изпълнява функцията на федерат и се заселва в Керамисийското поле (Прилепско поле), намиращо се в днешната Македония. Според летописците на „Чудесата на св. Димитър Солунски“, по пътя към Византия кан Кубер води шест сражения с аварите, които побеждава, подпомогнат от неговите военачалници Мавър и Терасий (В. Златарски, 1970). За тях научаваме от техните печати, открити на територията на Македония.

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА РОДСТВЕНАТА ВРЪЗКА НА КАН КУБЕР С КАН АСПАРУХ

Такова свидетелство намираме в един от надписите на мадарския конник, направен към 705 г. Той гласи: „ …на българите … и дошъл при Тервел. На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и си отидоха в кисиниите си (селищата си) … негов един …чрез договор вождът Тервел даде на императора …5 хиляди …императорът заедно с мене победи добре””.
От този надпис могат да се направят няколко извода:
Доказано е, че този надпис е на кан Тервел (700-721);
Макар и оскъден, надписът подсказва за връзките на българите от Куберова и Аспарухова България по времето на кан Тервел;
Текстът: „…На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и си отидоха…“ (Бешевлиев,1979) е доказателство за родствената им връзка и за взаимоотношенията между кан Тервел и чичо му кан Кубер по отношение на съюза му с Юстиниян ІІ, както и за недоверието към него и неговите обещания.

ОБЛАСТ В МАКЕДОНИЯ ПОЛУЧАВА ИМЕТО БЪЛГАРИЯ

През 679 г. основната част от Куберовите българи се спускат от Панония на юг и се заселват в Керамисийското поле (триделното поле на Битоля, Прилеп и Лерин). Тази област става известна във византийските хроники под името „България”, (Βουλγαρία), а нейните жители – „българи” (Βούλγαροι).
Така наред с названието България, което се употребява за означаване на българската държава в Мизия, се появява и още едно название България за означаване на областта, заета от Кубер. И наред с името българи, употребявано за Аспаруховите българи, се появява и друго българско име за означаване на поданиците на Кубер.
Употребата на названията „България” и „българи” е ясно доказателство за това, че въпреки смесения характер на народа, доведен от Кубер след изселването му от Панония, в него е преобладавал българският елемент.
Според една хипотеза, по-късно, земята в Македония започва да носи името Берзилия, по-името на българското племе берсили, което явно е било водещо.

НЕУСПЕШЕН ОПИТ НА КАН КУБЕР ДА ПРЕВЗЕМЕ СОЛУН

През 680 г. кан Кубер прави опит за превземане на Солун и на византийските земи около него. Според проф. В. Златарски през 687 г. за целта в Солун кан Кубер изпратил Мавър, най-видният от военачалниците му, който бил много хитър и освен на български говорел още на гръцки, латински и славянски. Пред градските власти на Солун заявил, че е избягал от Кубер и че бил негов противник. Властите го приели най-радушно, поверили му стражата на града, а императорът го провъзгласил за патриций и проконсул. За да си създаде своя войска, съгласно решението на съвета при Мавър идвали и други българи, привидно като бегълци. Така той събрал голям брой бойци под своя команда. Но въпреки голямата тайна, намеренията на Мавър и Кубер достигнали до властите, които от своя страна съобщили вестта в Константинопол. За защита на града бил изпратен адмирал Сисиний с флотата му, който наредил на Мавър да дойде с хората си в неговия лагер, а после го качил на кораб и го изпратил при императора. Така намерението на Кубер да овладее отвътре Солун пропаднало.
След неуспешния опит за основаване на държава с център Солун, според проф. Васил Златарски около 687 г. някои от българите на кан Кубер се преселват в земите на изток от Струма.
След тези битки кан Кубер сключва споразумение с представители на императора на Византия Константин IV Погонат (668-685) за заселване под планината Кисос (днес Хортач) в Халкидика, недалеч от Солун.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАЗРУШЕНИТЕ ОТ ВАРВАРИТЕ И СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ СЕЛИЩА В МАКЕДОНИЯ ОТ КАН КУБЕР

Археологическите проучвания на територията на днешна Македония показват солидно прабългарско присъствие. Установявайки се на земите на днешна Македония, кан Кубер започва възстановяване на разрушените от варварските нашествия римски и византийски градове, за което свидетелстват многобройни археологични проучвания. Куберовите българи строят и нови селища и аули.
През 808 г. при управлението на кан Крум, който според някои се приема за потомък именно на Куберовия клон на рода Дуло (Йордан Андреев, Милчо Лалчев, 1976), българските войски достигат Сяр.
Cлед похода на хан Пресиян в 836 г., когато българите завладяват и беломорския град Кавала, Куберовите български земи са напълно интегрирани в България.
През 930 г. наследниците на Кубер се присъединяват към съзаклятието на Михаил, най-големият син на Симеон Велики, срещу брат му Петър, но Михаил умира и голяма част от тях, като помнят как е потушен бунтът от Борис I, се виждат принудени да напуснат държавните граници и да завоюват нова територия при град Никопол, недалеч от Арта в днешната област Превеза в Южен Епир на Синьо море (Васил Златарски, 1971).
Съкровището на Куберовите българи, с. Врап, днешна Албания.
Съкровището от с. Врап и Ерзеке в днешна Албания е българско и се свързва с Кубер. Находките и предметите в него приличат на другите български съкровища от Дунавска България и Стара Велика България, вкл. и тези, свързани с Кубрат и Аспарух, съответно в украинските села Малая Перешчепина и Вознесенка, с българско златно съкровище от Наги Сент Миклош, с Преславското златно съкровище и с находките от района на Плиска – Мадара – Шумен, с Добруджа и т.н.
ПЕТЪР НИЗАМОВ
Председател на “Български Юридически комитет”

N.B.

Важно е да се отбележи, че това ВМРО, за което пишем няма нищо общо с комунистическото ВМРО на Каракачанов (Агент “Иван” – доносник на 6-то управление на Държавна сигурност) и неговите  протежета Джамбазки и Александър Сиди. Та точно техните господари от БКП и водещи офицери от ДС проведоха кърватата и насилствена македонизация в Пиринска Македония, изгониха българските бежанци от Егейска Македония в Югославия…

Наскоро пък хванатият да кара с огромно количество алокохол в кръвта след запой с леки жени в Банско – Ангел Джамбазки, основа самозван “Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония”, в който самите членове дискредитират каузата: Първо с това, че голяма част от тях са действащи политици, депутати и евро-депутати като безпардонния простак Анрей Слабаков (ВМРО), Искрен Веселинов (ВМРО), авторът в комунистическия парцал в-к “Труд” – Кристиян Шкварек, редакторът на профанизиращото реалити “Фермата” – Костадин Филипов и др. водевилни лица. В същото време са пренебрегнати истински борци на каузата като Никола Григоров от “Сите българи заедно”, Петър Низамов (Председател на “Български юридически комитет” и автор в този сайт) и много други лица ценни за каузата. Така, че този т.нар. “Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония” е нищо повее от поредната ПИАР платформа на ВМРО на Каракачанов, който въпреки, че стои в сянкаслед изборите за нови председатели, той е собственик на всички имои на ВМРО и им дърпа конците. Българска работа… Хубава като идея, но българска като изпълнение и вероятно няма да постигне обявените цели, защото реланите им цели са гласове за ВМРО за следващите избори. 
Кръгови тренировки-Петър Низамов / Circuit Training Work out -Petar NizamovПетър Низамов кръгови тренировки лого Petar Nizamov workout advertisement banner webp compress
Previous articleВИДЕО: България и тристранния пакт
Next articleРозалия Шейтанова шефката на съда в Пловдив избрана като Гешев по времето на ГЕРБ като единствен кандидат. РАЗСЛЕДВАНЕ
Avatar of петър низамов
Роден на 11 Септември 1985г. в семейство на учителка и синдикалист. Пра-прадядо ми е Поп Георги Стоянов Джелебов - апостол за освобождение на Странджа! 1992г. След изпит съм приет в СХЕУ „Св.Св. Кирил и Методий” и изучавам два западни езика от първи клас. Приет съм през 199г. В Английска езикова гимназия „Гео Милев” в Бургас. Завърших висше образовение в Бургаския свободен университет – специалност „право” през 2018г. с отличен. Докторант по наказателно право в СУ и дипломиран магистър-фармаколог от МУ-Пловдив. Основател и организатор през 2016г. на две каузи , превърнати по-късно в благотворителни неправителствени организации. Това са малка част от децата, които сме върнали, водейки безплатни съдебни дела, чрез Български юридически комитет – БЮК, на който аз – ПЕТЪР НИЗАМОВ, съм председател . Деца, които са били неоснователно отнети от службите по закрила на детето, от ДОБРИ и ГОДНИ, но БЕДНИ родители, без да бъдат подпомогнати материално, въпреки, че ДА „Закрила на детето“ е под юрисдикцията и под управлението на Агенцията по СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ! Не става въпрос за липса на родителски капацитет, а за липса на материални условия, за които държавата е длъжна да осигури един нормален минимум на всяко дете. Ние разкрихме през 2016г., че отнетите деца се дават на приемни семейства, на които държавата плаща над 900 лв./мес./дете. Пари, които ако се дадат на биологичните родители, последните биха им създали прекрасни условия. Знаете за разкритията ни и за корупционна схема в институцията, която се занимава буквално с продажба на български деца на чужденци. Чрез междинни семейства, които социалните определят самостоятелно и безконтролно да осинивяват децата срещу заплащане, децата се изкарват в чужбина, където подставените осиновители предават за осиновяване децата на чужденци извън юрисдикцията на България. По този начин се заобикаля процедурата съгласно закона, която включва обстойна проверка на миналото на осиновителя-чужденец и преценка на риска да бъде предоставено или използвано от него за развратни действия след като са изчерпани всички възможности детето да бъде осиновено от български гражданин. Децата, взети, защото уж били под риск, се предават на непроверени чужденци, където може да са в по-голям риск. Избягват една опасност като излагат децата на сто други. Разбира се, това се случва след разговори на четири очи и платени крупни суми под масата на държавните служители. Пари, за които имаме съмнение, че се разпределят нагоре по веригата и достигат до черните каси на партиите, където се използват за купуване на гласове по избори. Миленчо, Ицо от Варна, бебе Александър от с. Арда, Смолянско, триете деца на вдовицата Даниела Колева от Сливен, 11-те отнети деца на най-голямото българско етническо семейство в Русе, бебето в с. Смирненски, детето на Донка Иванова от Ямбол и много, много други казуси, завършвали или, които ще завършат добре поради щастливата случайност да се заемем с тях БЕЗПЛАТНО. А колко други има, на които не можем да помогнем. Службите по закрила (отнемане) на детето са отнели – за 2018г. – 3000 деца, а за 2019-та година, само до Август изведените от семейството са 2000. Многократен рязък ръст през последните години на изведените от семействата деца, който ние няма да допуснем, защото имаме достатъчно доказателства, че се извършва под чуждестранно давление. Финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 – 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици. Тук и на PetarNizamov.com можете да научите за дейността ни по ✅✅✅✅ връщане на деца, отнети от социалните от годни, но бедни родители и ✅ да бъдете информирани за това което в медиите крият от вас.✅✅ Знаете и за нашата борба срещу Стратегията за детето 2019-2030г. ✅ ✅✅Против „Джендър“ образованието в училищата . ✅✅ Против отнеманията на деца от годни родители поради бедност вместо да бъдат стимулирани от държавата ! ✅ ✅✅✅Представяме ви КАЗУСИТЕ , В КОИТО СМЕ УЧАСТВАЛИ И СМЕ УСПЯВАЛИ ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ. ЗА ДЕСЕТКИТЕ ОТНЕТИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ И ВЪРНАТИ ОТ НАС ДЕЦА НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ можете да прочете като натиснете върху връзката: https://petarnizamov.com/десетките-отнети-от-социалните-и-върн/ ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни битки срещу социалните и върнатите десетки деца обратно при биологичните им и любящи ги родители. ✅✅✅Знаете за нашата борба за въвеждане на час по родолюбие в училищата. ✅✅✅ Знаете и за нашата борба срещу НПО-тата в училищата и опитите за промиване на мозъците на малчуганите. ✅✅✅ Знаете и за закрилата, която сме предоставяли на бедни, болни, възрастни и сиргаци, които сме настанявали в общински жилища, дарителски и кръводарителски акции. ✅✅✅ Знаете и за борбата на Политическа партия (в процес на регистрация) – „РОДИНА“ срещу Статуквото. Срещу олигарсите и техните покровители и създатели. ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни и граждански битки срещу застрояването на дивите дюни, зелените площи. Срещу обгазяването и замърсяването на земята, водата и въздуха. ✅✅✅Знаете за спрените строежи на плажовете след нашите акции. ✅✅✅Знаете за уволнените директори на областни дирекции по социално подпомагане, началници на РПУ-та, на кметове на общини – отстранени от длъжност и обвинени в корупция след нашите разкрития и граждански действия. ✅✅✅Знаете за нашите гражданско движение и цивилните отряди за защита на жените и вярата, осъществяващи защита на границата на България срещу нелегално нахлуващи през нея мигранти и дезертьори от ИСИС, АлКайда, Ал Нусра и др. ✅✅✅Знаете за подкрепата, която получваме от управляващата партия в Италия, Шведски демократи, СПД – Чешка република и мн. други патриотично настроени парламентарни политически групи и организации в Западна и Централна Европа. Ние не говорим, ние действаме. Ние работим в полза на обществото, а не си чешем езиците ! Петър Низамов Председател на „Български юридически комитет“ Председател на „Свободна Европа“ Председател на „Evropský štít – Česká republika“ Собственик и администратор на PetarNizamov.com : Сдружение „БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ КОМИТЕТ – защита на гражданите с правни средства“ Association „BULGARIAN JUSTICIARY COMMITTEE – Protection of the Citizens by Legal Means“ ЕИК/Булстат : 205028308 Седалище и адрес на управление: област Бургас, община Бургас гр. Бургас 8000 ул. Гладстон No 18 Имейл: [email protected]

КОМЕНТИРАЙТЕ СВОБОДНО !