Българите в чужбина: Валери Симеонов винаги само ни е пречил. Да не си прави пиар с нас.

Къде беше прокуратурата, когато Бойко накара ДАБЧ да продаде клуба на българите в Прага?
ноември 1, 2018
Кой помага на Българите в чужбина? Бойко, прокуратурата или Европейски щит?
ноември 1, 2018

Българите в чужбина: Валери Симеонов винаги само ни е пречил. Да не си прави пиар с нас.

Европейски Щит Защити Българите В Чехия , Но Бойко Настоява Да Продаде Български Клуб На 130 години.

Грък заби гръцко знаме в Албания. Убиха го. А в България премахват Турското робство.

Нашето шествие беше подкрепено от Чешки, Словашки и Германски организации !
Крадците от ГЕРБ искат да продадат Българския клуб в Чешка република.
Българите в Чехия искат да имат поне 2 пъти седмично часове, в които да се изучава Български език и народни танци. Вместо това биват прогонени като „нахалници“ от клуба. А сградата е обявена тайно за продан. Въпрос на време е да бъде продадена, а парите да потънат в черните каси на ГЕРБ. 

Написа Петър Низамов във фейсбук.

А в деня на протеста, сутринта се е събрал Председателският съвет при Народното събрание на Р. България, който се състои от председателите на парламентарно представените партии. И всички председатели, с изключение на представителя на партия „Воля“, са били единодушни, че не трябва депутати от специално сформираната подкомисия към Комисията по политиките за българите в чужбина (създадена след заседание на тази Комисия, посветено на противоречията между българското посолство и български организации в Прага и Чехия , да отидат на организирания от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република традиционен Български събор в Микулчице.

Членовете на тази подкомисия, които са от различни политически сили, трябваше да заминат утре за Чехия, да посетят – тези, които пожелаят – Събора в Микулчице, организиран от своя традиционен организатор, и да осъществят после среща в Прага – всички отишли в Чехия депутати от подкомисията, с представители на българските организации в Чехия и с Българското посолство, за да се запознаят на място с един довел до усложнения проблем. Т.е. да се случи най-накрая посещение на място в Прага и в Чехия на представители на българската държава, във връзка с Българския дом в Прага на ул. „Америцка“ 28, който е в основата на този проблем, и може би, най-накрая, един по-разумен разговор и по-добро разбиране на самия проблем.Това решение на Председателския съвет при българския парламент, случило се днес, означава на практика, че председателката на НС Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателката на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров и председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ единодушно (съзнателно или не, достатъчно информирани или не) са теглили чертата на едни дълги усилия да отидат най-накрая представители на българската държава на място в Прага, да посетят Българския дом в Прага, да разговарят с всички български организации в Прага и Чехия, които проявят желание да се срещнат с тях (между самите организации също има противоречия). И да се види може би най-накрая, че политиката на българската държава в лицето на Външно министерство да се съди с най-старата българска организация в Р. Чехия и с други български организации, обитаващи Дома на ул. „Америцка“, и политиката на дублиране на събития от страна на Българското посолство в Прага, са опит за решаване на един проблем, довел до неговото задълбочаване.

Съдебното дело на МВнР срещу български организации в Чехия, заради Българския дом в Прага, започна да се точи още от 2015 г. А по-късно Българското посолство в Прага започна да дублира не само традиционния Български събор в Микулциче (събитие на организация, за която зам.-министърът на външните работи Румен Александров твърдеше пред предишната Комисия по политиките за българите в чужбина, че тя нямала почти никаква култура дейност), но и чествания на българския национален празник 3-ти март в Прага. (Тази година се е стигнало дори дотам посолството да възпрепятства български свещеник да отслужи панихидата в чест на падналите за Освобождението на България в катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в Прага, защото този свещеник симпатизирал на Асоциацията на българските сдружения в Чехия. По искане на посолството, панихидата е била отслужена от чешки свещеник.)

Всичко това не попречи, впрочем, на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, проведено тази пролет, представители на Външно министерство да заявят пред депутатите, че никакъв проблем нямало между Българското посолство в Прага и български организации в Прага и Чехия, и че само с една организация от седемнайсет имало проблем – Асоциацията на българските сдружения в ЧР. Без да се отчете фактът, че голяма част от тези 17 са всъщност нейни регионални структури.

При това нито един външен министър, негов заместник или главен секретар на МВнР, нито един, при нито едно правителство в последните години, не си позволи да отиде и да говори на място с представители на всички български организации в Прага и в Чехия, преди още Външно министерство да почне да харчи парите на българските данъкоплатци, за да се съди с някои от тези организации, защото то се съди не само с Асоциацията на българските сдружения в ЧР. Никой не отиде на място, но различни зам.-министри, директори на дирекции на МВнР и други представители на Външно министерство твърдяха по време на заседания на Комисията по политиките за българите в чужбина и при този, и при предишния парламент, че друг начин, освен съдебен процес, няма. Защото, първо, най-старата българска организация в Чехия нямала никаква културна дейност; второ, че се състояла от някакви печалбари, използващи сградата на Дома на ул. „Америцка“, за да се обогатяват, злоупотребявайки с държавен имот; трето, че там било едва ли не някакъв вертеп; четвърто, че само тази организация имала свои офиси там и искала сградата само за себе си. Това беше през цялото време и линията на българския посланик в Прага Лъчезар Петков – игнориране на най-старата българска организация в Р. Чехия, търсене на всички причини за проблема само и единствено в нея, а после – и към изземване или дублиране на нейни събития. (Петков е посланик в Прага от 2013 г., по предложение на правителството на Орешарски. Предишното му назначение беше посланик във Вашингтон, откъдето подаде оставка през 2009 г., след шумен скандал за изборни нарушения.)

А след това и представителите на различни български институции започнаха да отиват на дублирания от посолството събор в Микулчице, както се случи миналата година, при първото дублиране на Събора. Както ще се случи и тази. А проблемът, заради който български депутати трябваше да отидат на място в Прага и в Чехия, ще продължава да си стои.

Заради този проблем депутатите от Комисията по политиките за българите в чужбина решиха, след не едно и две заседания по темата, проведени и при предишния, и при този парламент, да се сфомира подкомисия, с участието на представители от различните политически сили, които да отиде на място в Прага и Чехия, и да разговаря на място с всички засегнати страни. И разбира се са били подадени съответните административни документи за командировки на тези депутати, които Цвета Караянчева, като председателка на парламента, трябваше да одобри. Решението да се създаде подкомисия, която да отиде на място в Прага и в Чехия, се случи през април. А сега, на 9 май, в деня на Европа, и ден преди членовете на тази подкомисия да трябва да тръгват за Чехия, Председателският съвет при НС е решил, че те не бива да заминават сега, защото не трябва български депутати да отидат на събора в Микулчице, организиран от своя традиционен организатор тази година на 12 май, а трябва да отидат на дублиращия събор, който Българското посолство организира седмица по-късно. И защото българската държава трябвало единодушно да покаже, че подкрепя организирания от посолството събор, а не събора на „разколниците“.

Нищо, че „разколниците“ са традиционните организатори на този събор. И те, о ужас, още си позволяват да имат културна дейност, позволяват си да организират и тази година своето традиционно събитие, на което, впрочем, посолството винаги може да отиде, ако пожелае, но то не ходи там, а с всички сили се стреми да го „приватизира“.

Сега, след това решение на Председателския съвет, каквото и да реши накрая чешкият съд относно сградата на ул. „Америцка“ 28, заради която МВнР се съди с български организации в Чехия – и да реши съдът например тези организации да бъдат изхвърлени от Дома на ул. „Америцка“, да бъдат изхвърлени заедно с библиотеката с български книги, която е в Дома, заедно с редакцията на българското списание „Роден глас“, която също е там – представете си, уважаеми читатели, представете си, и Вие, български народни избранници, какъв скандал би било да се случи нещо такова в центъра на Прага. И чешки медии, а може би най-накрая и български национални медии, да вземат да го отразят. Защото скандалът, който може да произведе подобно решение, няма да има как да бъде заметен под килима. И защото този проблем е свързан в крайна сметка и с един провал, забележителен дипломатически провал, не само за посланика ни в Прага, който вече веднъж се е провалял като такъв, но и за самото Външно министерство. (Стига разбира се да не се смята, че съденето на българската държава с организации на нейни сънародници в чужбина е дипломатически успех, както и, че дублирането на събития на българска организация в чужбина от българското посолство там също е дипломатически успех.)

Да не говорим за това какви чувства би предизвикало у много наши сънародници в Чешката република едно такова грозно събитие, ако това би бил финалът на сагата „Български дом в Прага“. И какъв имидж би могла да придобие чрез него една европейска държава, , дето не може да изпрати нито външен министър, нито зам.-министър, нито главен секретар на МВнР, нито български депутати от специално създадена подкомисия, да говорят на място с представители на български организации в друга европейска държава, и да видят на място какво се случва в една сграда, в столицата на тази държава, какви хора я обитават, са ли те долни печалбари или не, и какъв точно е проблемът. И защо нейното Външно министерство може само да харчи парите на българските данъкоплатци, за да се съди със свои сънародници в чужбина, а посолството ни в тази държава да дублира събития на най-старата и голяма българска организация там, и да разделя, вместо да събира българската общност. И всичко това, в името нали на държавническия интерес, и със знаковата помощ накрая и на председателката на Народното събрание, и на почти всички председатели на парламентарни групи.

Какво ли биха казали Цвета Караянчева, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Мустафа Карадайъ, предишният български външни министир Даниел Митов и сегашният Екатерина Захариева, предишните зам.-външни министри Румен Александров, Христо Ангеличин и сегашните им наследници, предишни и сегашни главни секретари на Външно министерство, директорите на дирекции в МВнР Димитър Арнаудов, Париса Попниколова и др., предишни и сегашни председатели на Държавната агенция за българите чужбина включително, ако някой ден все пак един проблем, замитан под килима вече доста време, се пукне най-накрая, излезе наяве, и се окаже постфактум, че е можело и по друг начин да бъде решен? И, че те не са направили нищо, за да видят българите в Чехия, от каквото и поколение и да са, и с каквито и да било политически убеждения, че могат да отидат на един Събор на българите в Микулчице, където да отиде и посланикът; че могат да бъдат събирани от българските дипломати и висши управници, вместо да бъда разделяни; че вътрешнобългарски проблеми като този с Българския дом в Прага не е трябвало да се превръщат в проблеми и на чешката държава. Защото, както и да ги реши тя, каквото и да решат чешките съдилища, българската общност в Чехия ще остане след това по-разделена. А част от нея ще се отврати напълно от майчината си държава.

Как премина протеста в Прага, който не беше отразен от нито една „свободна“ медия в България ?

Снимка на Петър Константинов Низамов.

Нашата организация Европейски щит / European shield / Evropský štít / Європейський щит и заедно с моя приятел Юлиян Ангелов Иванов , с който сме съпредседатели в тази организация заедно с лидерите на Bärgida , Blok proti islamizaci – Plzeňsko , Čest , Svoboda , Respekt , #120db и много други. Както и организациите Свободна Европа – България , БЮК-Български Юридически комитет-защита на гражданите с правни средства и други Български организации – НЯМА ДА ДОПУСНЕМ да се гаврят с правата на Българите в чужбина !
С нас са поелите тази борба от началото „Българската православна общност в Чешка република.

Това написа един от организаторите на акцията – Петър Низамов , който е председател на три организации – „Европейски щит“, „Български юридически комитет“ и „Свободна Европа“ .

 

Юлиян Ангелов Иванов – също председател на „Европейски щит“.

Вчера в 12:07 ч.Здравейте земляци, Здравейте приятели, „Европейски Щит „“О.с. Българска православна общност в ЧР“ и Българският културно-просветен клуб в Прага, Ви канят най-сърдечно на 15 септември 2018 г. на празника„Опознай града по различен начин – ул. Америцка”, т.е. събитието ще сепроведе в улицата, на която се намира и Българският дом в Прага. Главен координатор на акцията е инициатива „Ауто Мат“.Подготвени са богата културна програма и музикални изпълнения, работилници за деца и възрастни, курсове по танци, детски театър, ръчно изработени български сувенири, козметика и бижута.Ще имате възможност да опитате специалитети на традиционната българска кухня и кухни на другите народи, които ще участват в празненството (Мексико, Сърбия, Италия и др).Нека да се съберем пред Българския дом в Прага на улица Америцка!Много от вас го познават и са участвали в празниците, организирани с цел запазване на българската идентичност, култура и общност. Нека да се съберем пред Българския дом в Прага, който според българската държава, не ни е нужен!, Нека да се види българското присъствие, нека да докажем, че имаме интерес да се запази Българският дом в Прага, отворен за всички българи и приятели от цяла Чехия, в който ще продължаваме да се събираме.Желаещите могат да бъдат облечени в тениски с наш трибагреник, които ще е възможно да си закупите на място, на символична цена.Част от празника „Опознай града по различен начин – ул. Америцка”, ще е и тържеството La Calle Mexicana! Специален гост ще е г-жа Леонора Руеда, посланик на Република Мексико, която в 18.00 часа ще произнесе традиционен мексикански призив „EL GRITO“ по случай деня на Независимостта.Заповядайте на празника, ще опознаете ул. „Америцка“ по различен начин – пълна с музика, танци и деликатеси. Фестивалът „Опознай града по различен начин ̶ ул. Америцка“ се организира под патронажа и с финансова подкрепа на общинска част Прага 2.

 

Историята на проблема !

На 26 юли 2017 г. Комисията по политиките за българите в чужбина /КПБЧ/ към Народното събрание проведе последното си заседание преди лятната ваканция. Темата на това заседание бе обявена като „Възникнали проблеми относно ползването на сграда, собственост на българската държава в Република Чехия, между Министерство на външните работи и български културно-просветни организации.“ Или, иначе казано, заседанието бе посветено на проблема с Българския културно-просветен клуб в Прага, намиращ се на ул. „Америцка“ 28, в центъра на чешката столица. За който дом българската държава, в лицето на Министерството на външните работи, вече две години се съди с български организаци в Прага и Чехия, за да ги изгони от него.
На заседанието присъстваха от страна на Външно министерство зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк и българският посланик в Прага Лъчезар Петков, а от страна на българските организации, с които министерството се съди, председателят на Асоцията на българските сдружения в Чешката република /АБС в ЧР/ Кирил Беровски. В това заседание участва и журналистът и кинодокументалист Владо Трифонов, който, както и Беровски, е следвал в Прага и е участвал като него с доброволен труд като студент в ремонти и благоустроявания на Българския дом на ул. „Америцка“. Трифонов е автор и на документалния филм „Родина за продан“, който излезе преди две години и чиято тема бе проблемът с Българския дом.

Снимка на Петър Константинов Низамов.Снимка на Петър Константинов Низамов.

За съжаление на заседанието не присъства предишният български посланик в Прага доц. Здравко Попов, който е създател и пръв директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и дългогодишен преподавател в Софийския университет. Доц. Попов е бил канен преди време в Комисията по външна политика към НС във връзка с проблема с Българския дом в Прага, който той познава в дълбочина. Здравко Попов каза преди заседанието на 26 юли, в разговор с представител на нашето издание, че когато е заминал да представлява Р. България в Чешката република, е отишъл с ясното съзнание, че един от най-важните проблеми, който трябва да се опита да реши, са неуредиците и противоречията, свързани с Българския дом в Прага. По неговите думи, преди да отпътува след края на мандата си, той почти е решил този проблем.

На това заседание, впрочем, бяха поканени от Комисията за политиките за българите в чужбина представители на всички български организации в Прага и Чехия, които имат отношение към въпроса с Българския дом. Комисията направи сериозно усилие да събере в София представители на всички български организации в Чехия, с които българското Министерство на външните работи влезе в събеден сбор пред чешки съдилища. Това се случи след като през тази година, като някакво следствие от проблема с Българския дом в Прага и съдебното дело, Българското посолство в Прага дублира честването на трационния Български събор в Микулчице през м. май, а преди това, през март, се опита да саботира честването на българския национален празник в православната катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ в чешката столица, което честване бе организирано от Асоциацията на българските сдружения в Чехия.
В началото на заседанието позицията на Външно министерство по проблема бе изразена от зам.-министър Юрий Щерк. Позицията на Асоциацията на българските сдружения в ЧР – законен наследник на Българската културно-просветна организация в Чехия, бе изразена от председателя на тази организация Кирил Беровски. После имаше въпроси от депутатите, членове на комисията. Заседанието продължи повече от два часа и на него се казаха много неща. Изясниха се по-добре позициите на двете страни, които в някакъв смисъл се и доближиха.

По време на предишното, 43-то Народно събрание, имаше две заседания на тогавашия състав на Комисията по политиките за българите в чужбина, на които този въпрос бе засегнат, но на тях бяха поканени и присъстваха само представители на Министертвото на външните работи. Междувременно се смениха различни министри, зам.-министри и главни секретари на МВнР, минаха две години, похарчени бяха средства за съдебния процес и от двете страни – и от страна на Външно министерство, и от страна на българските организации в Чехия, които са няколко, обитаващи Българския дом в Прага – а проблемът продължи да стои. Стигна се накрая като следствие от това противопоставяне и до дублиране на събития на българската общност в Чехия от страна на Българското посолство в Прага, като традиционния Български събор в Микулчице, който тази година бе разделен на две. Авторитетът и на българската държава, и на българската общност в Чехия, бе поставен на изпитание и пострада по някакъв начин в Чешката република, заради това съдебно дело и дублирането на събития на българската общност. Каквото и да се случи оттук-нататък, е добре да се знае какво е било казано на това заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към 44-то Народно събрание от всички присъствали на него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *