Командировал ли е Лозан Панов преимуществено съдии от ССБ в гражданските и търговските колегии на съдилищата

128
0

Командировал ли е Лозан Панов преимуществено съдии от ССБ в гражданските и търговските колегии на съдилищата

Правосъдният министър пита: командировал ли е лозан панов преимуществено съдии от ссб в гражданските и търговските колегии на съдилищата

Лозан Панов и правосъдният министър Данаил Кирилов, снимка:БГНЕС/архив

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие Годишния доклад на председателя на Върховния касационен съд за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2019 година. Очаквано, констатациите в доклада на Лозан Панов предизвикаха поредица от коментари и въпроси от страна на членовете на ВСС. Правосъдният министър Данаил Кирилов също бе провокиран от дебата по отчета да постави един особено значим за съдебната система въпрос, а именно – командироват ли се преимуществено определени съдии в различни съдилища в страната по неясни критерии и с неопределена цел.В рамките на презентацията си по доклада, Панов повтори вече оповестеното в публичното пространство резюме на отчета, като без изненади – основните акценти, които той постави, бяха свързани с критичната му позиция към дейността на Съдийската колегия и Народното събрание. Последното провокира Даниела Марчева първа да вземе думата, за да попита реално какво е свършено от председателя на ВКС и какви мерки той е набелязал за справянето с проблемите на съдебната система, извън обичайната му политическа позиция на критик на всичко случващо се в съдебната система и държавата изобщо.

Гешев награди прокурорката, която отказа да разследва Цветанов за „Апартаментгейт“

„Нямах намерения да задавам въпроси на председателя на ВКС, защото докладът е достатъчно подробен. Интересна беше презентацията на доклада, която явно има своята цел, няма да коментирам акцента, който той постави. Това, което искам да питам председателя на ВКС е относно проблемите за неравномерната натовареност, които са всеизвестни от години. Отново обаче не виждам никаква ваша визия относно решаването на този проблем. Аз и в дебатите тук в колективния орган не съм чула такова Ваше становище. Не намирам оправдание, каквото се чете в доклада, че това е проблем само на отделни членове на Съдийската колегия. Проблемите в системата се нуждаят не от едно, а от няколко радикални решения, но искам да чуя вашето мнение по въпроса. Това е важно и по отношение на вашето обещание, че ще дадете отчет за това, което сте свършили от началото на мандата ви дотук“, посочи Даниела Марчева.

Задържаха бушона Живков, но се прикриват контейнерните компании, свързани с ЦК на БКП и ДС внесли италиански боклук ?

„Темата за съдебната карта е такава, която сме обсъждали и преди, а в един колективен орган е много трудно да се прокарат конкретни идеи. И преди съм казвал, че подходът трябва да е конкретен за всяка една от институциите, както и че прилагането на модела, който се възприе от прокуратурата няма да свърши работа в съдилищата. Смятам, че ситуацията с COVID-19 и мерките, които се взеха, показа, че съдебната система може да работи и с по-малък капацитет и то достойно“, отговори в типичния си лиричен стил Панов, без обаче да даде конкретика във връзка с идеите си.

Последното предизвика реплика от страна на Марчева, която посочи, че отговорът на Панов не съдържа нищо конкретно. „Пак не разбрах как точно виждате реформата. Не одобрявате модела с териториалните отделения в прокуратурата, който може би няма да е подходящ за нас, но имаше и други предложения за реформа в съдебната карта, които не се възприеха от вас. Реформата на съдебната карта се изразява и в оптимизиране на щата. Има ли според вас друг вариант, освен закриване на съдилища. Всички предложения, които бяхме внесли за оптимизиране на щатове в съдилищата, вие отхвърлихте и гласувахте „против“. Добре е да бъдем конструктивни, а не само да критикуваме“, отговори му Марчева.

Панов отказа да отговори конкретно.

Покарай Италианския боклук лъсна връзка с бившата номеклатура и как те си разпределиха бизнеса в България след 89-та

Важен въпрос повдигна от своя страна председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който попита Панов, дали се спазва заповедта на заместниците му, с която не се допуска произнасяне на тричленни състави, в който влизат двама командировани съдии.  Председателят на ВКС отрече да е имало такива случаи, но очевидно излъга, тъй като Чолаков го контрира, че още от миналата година е запознат лично с казус на дисциплинарно наказан съдия, по чието дело е имало произнасяне на тричленен състав с двама командировани магистрати в него. Отговор и в тази връзка не последва.

Боряна Димитрова пък попита Панов какво конкретно възнамерява да предприеме във връзка с голямото натоварване на колегите му във ВКС. „Вече поредна година наблюдаваме намаляване на броя на делата във ВКС. Това е свързано и с промени в закона. Тази тенденция е видна и последователна“, оправда се Панов, въпреки че минути по-рано в презентацията на отчета си посочи, че колегите му върховни съдии са подложени на огромна натовареност, в това число и заради тълкувателната им дейност.

„Само не разбрах – нямате никакви предложения конкретни, които Съдийската колегия би могла да удовлетвори във връзка с щатове или друга мярка, която би разтоварила ВКС?“, настоя Димитрова.

„Няма да искам повече щатове“, отсече Панов, минавайки покрай въпроса на Димитрова.

Критики по доклада имаше и Евгени Диков, председател на Комисията „Управление на собствеността“, във връзка с „неверни“, по думите му, твърдения в отчета на Панов, касаещи сградни проблеми в някои съдилища в страната, както и твърдения, че членове на ВСС живеят във ведомствени жилища „безплатно“, въпреки че цените за такива апартаменти са регламентирани законово от години.

„Сега като се констатираха такива фактологични грешки в доклада, следва ли да  го приемем или трябва да се коригират, защото не е добре да изпращаме в Народното събрание доклад с грешки“, попита Марчева, визирайки изявлението на Диков.

„След като считате, че при ниска наемна цена магистратите едва ли не живеят безплатно, как сте реагирали в годините когато магистрати, а и не само, са живеели, в някои случаи и над 12 години, плащайки такава пренебрежимо ниска цена?“, попита Огнян Дамянов. Панов обаче го препрати към протоколите от предходни заседания, в които можело да се види как е гласувал по подобни казуси във времето.

След известно време в спорове дали твърдението в доклада на Панов за „безплатните квартири“ за членове на ВСС е лично негово или е извадка от искането на Пленума на ВКС до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на поправката в ЗСВ относно кариерните бонуси на членовете на кадровия орган, за които „Правен свят“ писа в сряда, в разговора се намеси и правосъдният министър Данаил Кирилов и то много на място.

Кирилов повдигна един изключително важен въпрос, за който „Правен свят“ вече писа преди няколко седмица , а именно – как изненадващо се оказва така, че членовете на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) изненадващо се оказват командировани или повишени в кариерното си развитие преимуществено пред други техни колеги.

„С оглед предстоящия дебат в Народното събрание, искам г-н Панов да е подготвен, затова ще попитам – колко съдии са били командировани през 2019 година по всички способи, колко от тези съдии са членове на ССБ, за да мога да преценя, вярно или невярно е твърдението, че в някои търговски колегии, например, в СГС, САС и ВКС са предпочитани магистрати, членове на тази съсловна организация. Тези факти не са известни за мен, тъй като измененията в ЗСВ са налице и такова членство вече не се декларира от магистратите.Тези данни са на разположение при вас.Това е важно, за да се прецени дейността на председателя на ВКС и в двете му качества – и като председател на ВКС и като председател на Съдийската колегия на ВСС. Моля за съдействие от администрацията на ВСС за тези данни, като моля това да се случи преди внасянето на доклада на председателя на ВКС в Народното събрание и неговите комисии“, настоя Данаил Кирилов. Атанаска Дишева веднага зае защитна позиция по отношение на приближението й колеги, членуващи в ССБ, в секундата, в която чу споменаването на името на организацията, като се изказа, че изискването на подобна информация за това дали те са нейни членове или не било „дискриминация“.

„А не е ли дискриминация да се командироват само съдии от тази организация?“, повдигна обратния въпрос Даниела Марчева.

Казусът обаче остана отворен, а отговорите във връзка с него предстои да бъдат дадени именно от председателя на ВКС Лозан Панов – ако се осмели…

Previous articleГешев награди прокурорката, която отказа да разследва Цветанов за “Апартаментгейт”
Next articleЛозан Панов, Кой ще отговаря за 144 млн. лв. невърнати в хазната заради мълчанието на ВКС по тълкувателно дело № 1/2018?
Avatar of петър низамов
Роден на 11 Септември 1985г. в семейство на учителка и синдикалист. Пра-прадядо ми е Поп Георги Стоянов Джелебов - апостол за освобождение на Странджа! 1992г. След изпит съм приет в СХЕУ „Св.Св. Кирил и Методий” и изучавам два западни езика от първи клас. Приет съм през 199г. В Английска езикова гимназия „Гео Милев” в Бургас. Завърших висше образовение в Бургаския свободен университет – специалност „право” през 2018г. с отличен. Докторант по наказателно право в СУ и дипломиран магистър-фармаколог от МУ-Пловдив. Основател и организатор през 2016г. на две каузи , превърнати по-късно в благотворителни неправителствени организации.Това са малка част от децата, които сме върнали, водейки безплатни съдебни дела, чрез Български юридически комитет – БЮК, на който аз – ПЕТЪР НИЗАМОВ, съм председател . Деца, които са били неоснователно отнети от службите по закрила на детето, от ДОБРИ и ГОДНИ, но БЕДНИ родители, без да бъдат подпомогнати материално, въпреки, че ДА „Закрила на детето“ е под юрисдикцията и под управлението на Агенцията по СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ! Не става въпрос за липса на родителски капацитет, а за липса на материални условия, за които държавата е длъжна да осигури един нормален минимум на всяко дете. Ние разкрихме през 2016г., че отнетите деца се дават на приемни семейства, на които държавата плаща над 900 лв./мес./дете. Пари, които ако се дадат на биологичните родители, последните биха им създали прекрасни условия. Знаете за разкритията ни и за корупционна схема в институцията, която се занимава буквално с продажба на български деца на чужденци. Чрез междинни семейства, които социалните определят самостоятелно и безконтролно да осинивяват децата срещу заплащане, децата се изкарват в чужбина, където подставените осиновители предават за осиновяване децата на чужденци извън юрисдикцията на България. По този начин се заобикаля процедурата съгласно закона, която включва обстойна проверка на миналото на осиновителя-чужденец и преценка на риска да бъде предоставено или използвано от него за развратни действия след като са изчерпани всички възможности детето да бъде осиновено от български гражданин. Децата, взети, защото уж били под риск, се предават на непроверени чужденци, където може да са в по-голям риск. Избягват една опасност като излагат децата на сто други. Разбира се, това се случва след разговори на четири очи и платени крупни суми под масата на държавните служители. Пари, за които имаме съмнение, че се разпределят нагоре по веригата и достигат до черните каси на партиите, където се използват за купуване на гласове по избори. Миленчо, Ицо от Варна, бебе Александър от с. Арда, Смолянско, триете деца на вдовицата Даниела Колева от Сливен, 11-те отнети деца на най-голямото българско етническо семейство в Русе, бебето в с. Смирненски, детето на Донка Иванова от Ямбол и много, много други казуси, завършвали или, които ще завършат добре поради щастливата случайност да се заемем с тях БЕЗПЛАТНО. А колко други има, на които не можем да помогнем. Службите по закрила (отнемане) на детето са отнели – за 2018г. – 3000 деца, а за 2019-та година, само до Август изведените от семейството са 2000. Многократен рязък ръст през последните години на изведените от семействата деца, който ние няма да допуснем, защото имаме достатъчно доказателства, че се извършва под чуждестранно давление. Финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 – 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици. Тук и на PetarNizamov.com можете да научите за дейността ни по ✅✅✅✅ връщане на деца, отнети от социалните от годни, но бедни родители и ✅ да бъдете информирани за това което в медиите крият от вас.✅✅ Знаете и за нашата борба срещу Стратегията за детето 2019-2030г. ✅ ✅✅Против „Джендър“ образованието в училищата . ✅✅ Против отнеманията на деца от годни родители поради бедност вместо да бъдат стимулирани от държавата ! ✅ ✅✅✅Представяме ви КАЗУСИТЕ , В КОИТО СМЕ УЧАСТВАЛИ И СМЕ УСПЯВАЛИ ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ. ЗА ДЕСЕТКИТЕ ОТНЕТИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ И ВЪРНАТИ ОТ НАС ДЕЦА НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ можете да прочете като натиснете върху връзката: https://petarnizamov.com/десетките-отнети-от-социалните-и-върн/ ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни битки срещу социалните и върнатите десетки деца обратно при биологичните им и любящи ги родители. ✅✅✅Знаете за нашата борба за въвеждане на час по родолюбие в училищата. ✅✅✅ Знаете и за нашата борба срещу НПО-тата в училищата и опитите за промиване на мозъците на малчуганите. ✅✅✅ Знаете и за закрилата, която сме предоставяли на бедни, болни, възрастни и сиргаци, които сме настанявали в общински жилища, дарителски и кръводарителски акции. ✅✅✅ Знаете и за борбата на Политическа партия (в процес на регистрация) – „РОДИНА“ срещу Статуквото. Срещу олигарсите и техните покровители и създатели. ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни и граждански битки срещу застрояването на дивите дюни, зелените площи. Срещу обгазяването и замърсяването на земята, водата и въздуха. ✅✅✅Знаете за спрените строежи на плажовете след нашите акции. ✅✅✅Знаете за уволнените директори на областни дирекции по социално подпомагане, началници на РПУ-та, на кметове на общини – отстранени от длъжност и обвинени в корупция след нашите разкрития и граждански действия. ✅✅✅Знаете за нашите гражданско движение и цивилните отряди за защита на жените и вярата, осъществяващи защита на границата на България срещу нелегално нахлуващи през нея мигранти и дезертьори от ИСИС, АлКайда, Ал Нусра и др. ✅✅✅Знаете за подкрепата, която получваме от управляващата партия в Италия, Шведски демократи, СПД – Чешка република и мн. други патриотично настроени парламентарни политически групи и организации в Западна и Централна Европа. Ние не говорим, ние действаме. Ние работим в полза на обществото, а не си чешем езиците ! Петър Низамов Председател на „Български юридически комитет“ Председател на „Свободна Европа“ Председател на „Evropský štít – Česká republika“Собственик и администратор на PetarNizamov.com :Сдружение „БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ КОМИТЕТ – защита на гражданите с правни средства“Association „BULGARIAN JUSTICIARY COMMITTEE – Protection of the Citizens by Legal Means“ЕИК/Булстат : 205028308Седалище и адрес на управление: област Бургас, община Бургас гр. Бургас 8000 ул. Гладстон No 18Имейл: [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here