Бачийски по време на представянето на плана за карго летище в село равнец
Бачийски по време на представянето на плана за карго летище в село Равнец

Над 300 жители на бургаското село Равнец поискаха Константин Бачийски да подаде оставка като общински съветник. Писмото, придружено със стотиците подписи, бе публикувано на страницата на Общински съвет-Бургас. Припомняме, че Бачийски бе кандидат за кмет на Бургас на изборите миналата година, като едно предизборните му обещания бе, че ще обособи бившето военно летище в селото като карго такова с безмитна зона.

Ние сме жители на село Равнец. Познавате ни – за последно ви видяхме преди избори. Вече 10 месеца нищо не се случва с бившето летище. Затова искахме да попитаме защо ни излъгахте? Къде са инвеститорите от Русия, Китай и Дубай? На последното събрание, казахте, че бизнесмените се редували кой първи да вземе летището и да го направи бизнес зона. Къде са тези хора и защо забравихте за Равнец, веднага след като пак ви избрахме в съвета на Бургас“ , пишат недоволните хора.

Те също така питат Бачийски защо ги е карал да правят подписка, с която да искат общината да промени плана на индустриалната зона, предвидена на мястото.

Смятаме, че Общински съвет носи отговорност, че не е проверил дали наистина съществуват такива бизнесмени и на доверие смени плана за летището. Господин Бачийски, ако изобщо имате някакъв морал, извинете се на хората в Равнец и напуснете съвета на Бургас – не заслужавате да ни представяте“ , завършват жителите на Равнец.

Да си припомним предизборните му обещания

СТАТИЯ от медията ИСКРА.БГ – за която е обществена тайна, че е собственост на Жоро Манев – основателят на партия СЕК преди изборите.

Възможно ли е Бургас да стане българският Дубай?
Константин бачийски
Снимка: Искра.бг

Възможно ли е Бургас да се превърне в българския Дубай? Да, ако бургаското село Равнец се превърне в свободна икономическа зона със собствено карго летище.

Тази възможност коментира по време на пресконференция общинският съветник от СЕК Константин Бачийски.

„Какво знаете за Равнец. Там има бившо военно летище, което преди две години държавата го прехвърли за управление на Общината. То е с размер 3300 дка. Там Община Бургас предвижда да създаде индустриална зона, но не знам дали знаете в България в момента има 65 индустриални зони. Ако направим Равнец в една индустриална зона – тя ще бъде част от всички тези зони на територията на страната.“, обясни Бачийски и добави:

„Ако създадем зона Равнец със статут на свободна икономическа зона, тогава ще бъдем единствената индустриална зона със статут свободно икономическа зона с такъв размер. Всички други свободни зони на територията на България са много малки, нямат тази възможност и функции“.

Според него по този начин ще могат да се привлекат търговци и производители. Проектът е част от Стратегията Бачийски. Той е работил върху него над 2 години, представил го е на няколко икономически форума, а инвеститори от Китай и Турция са показали интерес.

„Това е проект, който ще промени нашия район за десетилетия, а не само за един мандат. Хората ще имат причина да останат в Бургас“, заяви Бачийски.

Планът се състои от няколко етапа. Първият е на стойност около 120 млн. лева. Той го е представил на определени членове на бургаската администрация, президента Румен Радев и ресорните министерства, откъдето са го уверили, че няма проблем Общината да е сам оператор на летището.

Проектът не е свързан с изборите, заяви зам.-председателят на СЕК. Той сподели, че към този момент не е решил дали да се кандидатира за кмет.