В медиите си известен като патриот и създател на „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“. Какво обаче не знаем за Петър Низамов?

Аз съм на 31 години и завършвам специалност „Право“ в БСУ и с амбиции да продължа образованието си към научна степен „доктор“.

Създател съм на „Цивилните отряди за защита на жените и вятата“, чрез които се занимаваме с превенция на престъпления извършени от групи хора в големите градове и престъпления срещу границата.

Създател съм и на Неправителствената организация (НПО) – „БЮК – Български юридически комитет – защита на българщината с правни средства“. Това е правозащитна организация, която ще защитава правата на българите, които се явяват незащитени в собствената си държава от произвол и несправедливости. Ние вече извършваме дейност. Например майката от Сливен, на която социалните отнеха трите деца, вече се ползва от нашата безплатна и безвъзмездна защита в съда. Занимаваме се с дарителски акции за подпомагане на въпросните маргинали.

От какво семейство произхождаш?

Аз съм роден на 11 септември 1985 г. и може би има символика в това. Произходът на фамилията ми „Низамов“ има своята историческа предистория.

Баща ми Константин Низамов е виден синдикалист на ГМК „Подкрепа“ Бургас, станал известен с изравняването на заплатите по изравнена крива на всички служители с директорите и главния счетоводител в „Петрол“ Бургас. Слави се с честност в Бургас. Майка ми е пенсионирана учителка от централното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас.

Прадядо ми Коце Низамов (снимка 1 и 2), който е бил единственият книжар в Бургас по онова време на Цар Борис III. Той е бил управник на Одрин през 1912 г., когато е бил превзет от Българската армия през Първата балканска война. Защото е бил от чист български род, той е бил женен за една от петте дъщери на свещеник Георги Стоянов Джелебов – Цвета Стоянова, негова прабаба.

Прадядото на неговия прадядо – Иван Стратиев е бил обявен за помощник на хайдушка чета в Странджа през 18 век и е бил арестуван от трима „низами“ – войници от редовната войска на Османската империя. С помощта на свои съселяни, той е успял да се измъкне от ареста на турците и е убил двама от „низамите“. Оттам идва и фамилията на прадядото – Коце Низамов.

Коце Низамов е единственият книжар, открил безплатно неделно училище за неграмотни и малограмотни в Бургас. Записванията на желающите да посещават неделното училище са ставали при помощник-библиотекаря на общинската библиотека. Курсът е бил безплатен. Записванията в признатия от държавата шестмесечен вечерен търговски курс продължават са се извършвали само в книжарницата на г. Коце Низамов.

Моят прапрадядо – свещеник Георги Стоянов Джелебов ( снимките 3, 4, 5, 6) е бил убит като борец за Църковна независимост и дарил мястото за днешния храм и едноименното училище в гр. Бургас „Св. Св. Кирил и Методий“.

Днес има паметник на поп Георги в центъра на Бургас и се счита за най-видният революционер в цялата Бургаска област по време на турското робство. За него се говори, че единствен се е срещал с наместника на Левски от Бургаско. Той е първият поп в България, чел молитва без да спомене гръцкия патриарх, след което започва и учредяването на независимата Българска църква.

Можете да прочетете повече за свещеник Георги Стоянов Джелебов в „Да положиш душата си за народа. Български свещенослужители, участници в освободителното движение на Одринско (1895–1913)“

Наскоро стартира делото срещу теб, обвинението е за противозаконно лишаване от свобода спрямо трима афганистански граждани. Чувстваш ли се виновен и считаш ли, че това твое деяние може да се тълкува като престъпление?

Това е дело е поръчково. От фактическа страна аз бях нападнат от престъпниците, които вече дори са осъдени за незаконното си преминаване на границата, и независимо от това са повторили деянието си като са избягали от центъра в Пъстрогор и най-вероятно пак са излезли незаконно през границата на България в посока Западна Европа. Затова сега са неоткриваеми да се явят по делото.

От правна страна според Тълкувателно постановление на Пленума на Върховния съд, „в обществото обществените и личните интереси все повече и повече се съчетават и взаимно допълват“.

Затова в чл. 12 от Наказателния кодекс (НК) се допуска неизбежна отбрана не само срещу всяко пряко и непосредствено нападение срещу личността или нейните законни интереси, но и срещу държавата и срещу обществените интереси, каквото е престъплението „Незаконно преминаване на границата“ по чл. 279, безспорно е. При посегателство срещу един от гореизброените обекти всеки гражданин е „морално задължен и има законово право да се намеси, да отблъсне или да помогне да бъде отблъснато нападението“.

за това действията на държавните и обществени органи и  гражданите по задържане на престъпник не са престъпление.

Искам да оборя твърденията на някои „добри“ юристи, че ако били истински бежанци, не сме имали право да ги задържаме, защото действията им не са престъпление съгласно отпадането на наказуемостта при ползване на законовото си право на убежище, и че не ние сме били хора да решаваме кой е бежанец и кой не е.

Според същото задължително тълкувателно постановление, върху което всеки юрист полага изпит преди да завърши право,

Нападението, срещу което се упражнява правото на неизбежна отбрана, „трябва да е общественоопасно и противоправно, а не да осъществява състав от престъпление“. Субекти на нападението могат да бъдат и лица, които не са извършили престъпление.

Според чл. 9, ал. 1 от НК, дефиниращ понятието „престъпление“: „Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.“

Според чл. 279, от НК, ал. 1: „Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева“.

Тоест дори и да е отпаднала наказуемостта (описана като елемент на престъплението от чл. 9 от НК), остава обществената опасност и противоправността на деянието на евентуалния бежанец. Така че се допуска неизбежна отбрана дори и да е бежанец.

Относно това, че не са били хванати на място как режат оградата на границата и минават – същото постановление разпорежда, че при продължените престъпления, каквото е незаконното преминаване на границата, правото на неизбежна отбрана се простира до завършване на деянието. От преминаването на границата те са били в непрекъснат престъпен статус и затова неизбежна отбрана е допустима до прекратяването на деянието им – или с предаването им на властите, или със залавянето им.

Преди около месец обяви в социалната мрежа, че тръгваш към Харманли – успя ли да отидеш и какво видя?

Разбира се, че отидох веднага след делото. Във „Фейсбук“ профила си съм публикувал и клипа, който направих там.

Твоят коментар за случилото се в бежанския лагер в Харманли?

Неподготвена държава. Това беше една проба на службите ни, които доказаха , че са неадекватни и единствено смелостта на шепата изпратени полицаи спаси бунта от разрастване.

Оправдаваш ли действията на полицията там?

Разбира се. Един път полицията да действа адекватно, макар и след завършване на събитията, и сега се водят дела срещу полицаите-герои, удържали атаката на 3 хиляди въоръжени мигранти.

Подкрепям, и нашите адвокати са готови да окажат помощ на всеки обвинен полицай по повод бунта в Харманли.

Имаш подкрепата на много хора, но има и голяма част от тях, които не одобряват действията на организираните от теб отряди – какво би им казал?

Ще им кажа само: загасете си телевизорите и си отворете очите, ушите и съзнанието. Лъжат ви. За всички клевети по мой адрес всяка медия ще бъде съдена поотделно.

Скоро излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), според което съм реабилитиран по право още през 2011 г.

Разкажи повече за т.нар. „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“ – доколко се разрастват и считате ли ги за успешни до този момент?

Развиваме се добре. Много хора се включват. Имаме патрули в София, Пловдив и Бургас, както и на границата. Ще се пазим сами щом полицията на Бойко не ни пази.

Защо е важно да сме патриоти и какво за теб означава патриотизмът? 

Аз не съм дори патриот, аз съм разочарован демократ и предаден и ядосан баща на дъщеря.