ДИМИТЪР НИКОЛОВ СЪДЕН ЗА КОНТРАБАНДА НА ЗАХАР ?

290
0
Дървени въглища Mr PERДървени въглища за скара на дървени въглища darveni vaglishta mr per banner webp compress

ДИМИТЪР НИКОЛОВ – КМЕТ НА БУРГАС СЪДЕН ЗА КОНТРАБАНДА НА ЗАХАР ?

Димитър Николов- кмет  на Бургас в поселдните 14 години и първият кмет на Бургас, който позволи да бъде проведен Гей-парад на пъпа на Бургас на 15 Май т.г. при огромното недоволство на бургазлии.

Както ви обещах, публикувам Контрабандното МИНАЛО на кмета на Бургас – Димитър Николов, – кмет на Бургас от 2007г.

Наказателното производство е прекратено за минтически престъпления – КОНТРАБАНДА за акцизни стоки точно по време на изборите за кмет на община Бургас, когато стана за пръв път кмет.
Г-Н КМЕТЕ, още преди питах къде отиват парите от синя и злена зона -Бургас, както и от ОС “Паркинги и гаражи” …

Съдържание :

Димитър николов

Димитър николов Димитър николов Димитър николов

Парламент доминиран от ГЕРБ и сателити да припомним какви им бяха и са им кадрите и в местната политика 

Преди да коментираме това, което е широко известно на цяла България и позабравено в Бургас, е редно да отбележим, че нашата статия не е насочена срещу обикновените честни хора-членове на ПП ГЕРБ, това е техният политически избор и ние го уважаваме. Няма да спрем обаче да разказваме с факти и обстоятелства за криминалното минало на кмета на ГЕРБ в община Бургас, както и за сътрапезниците – сателити които повече от 9 години бяха заедно при гласуването на важни за града ни решения и споделяха радостите на властта. Бургазлии, познайте истината и тя ще ви направи свободни от политическите заблуди. Най-голямата от тях е, че имаме честни и почтени местни политици управляващи Бургас.

 

Мечтата на почти всеки новобогаташ е да бъде ловец. Едва ли по-различна е била тя и за Димитър Николов към края на 90-те години на миналия век. И също както при лова си е мечтал да удари поне два заека с един куршум и да се похвали с това, а навярно като бизнесмен е мечтаел да удари кьоравото или келепира. 

Всеки знае, че понякога мечтите се сбъдват и така станало и с бизнеснамеренията на една притежавана от него и съдружниците му фирма „Витатур Инвест“АД.

Никак не е странна тактиката на Димитър Николов, накратко наречена слънчоглед.

През годините е бил на страната на СДС и то точно, когато СДС взима властта и управлява от 1997г. до 2001 г. След това се ползва и от подкрепата на видни представители на НДСВ, а е и областен председател на СДС-Бургас през същото време и водач на синята листа в общинския съвет на Бургас и председател на постоянната комисия по икономика и инвестиции (редом и плътно зад гърба на бившия кмет Йоан Костадинов), когато бургазлии го наричали „Общински съвет“ ООД.

Димитър николов

През 2006 г. в Бургас се случило нещо странно. Първоначално бизнесменът Ивайло Дражев регистрирал на 10 април 2006 г.СДРУЖЕНИЕ „ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ-ГЕРБ“ заедно с Марияна Янева и Степан Жунгурдиян, а за да не остане по-назад изпълнителният директор на „Победа“ АД и член на УС Димитър Николов регистрира еднолично почти идентично сдружение „ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ-КЛОН БУРГАС“ на 22.08.2006г.

Та ето ви новината. Първият създател на ГЕРБ в Бургас е Ивайло Дражев. Сегашният кмет Димитър Николов е втори, но както е казал поетът: „Първите паднаха в кърви, последните станаха първи…“

Може би по това време работодателите на Димитър Николов са знаели, че назначеният на длъжността изпълнителен директор на „Победа“ АД има „…влошени финансови резултати в резултат на неефективно управление, както и злоупотреби със служебното положение. За това имало доказателства в счетоводството на фирмата, поради което тя не освободила Николов от отговорност“. Това заявили на пресконференция на 15.10.2007 г. основният акционер на „Победа“ АД и по това време и изпълнителен директор, както и виден лидер на НДСВ, специалист по икономика.

А нашият „вълшебен“ стрелец заявил горе-долу това, че напуснал завода, за да се занимава с политика… Интересното е, че преди това е можел да се занимава с политика и в СДС, но не го е сторил, а дори според представителя на СДС-Царево е взел участие в „политическо търгашество“… Всичко това се случило, може би защото бизнес­интересите на Димитър Николов му пречели да се занимава с политика?!

Ето част от оценката на Людмил Николов (СДС-Царево) публикувана в неговото отворено писмо години по-късно:

„В материала нееднократно се споменава ПП СДС, която аз представлявам в община Царево и хора от тогавашното ръководство през 2002 – 2003, участвали в корупционна схема за продажбата на 130 дка в къмпинг „Корал” и политическо търгашество. Не е моя работа да разследвам хората и фирмите, участвали в тези сделки. За това е сезирана Върховна прокуратура и Окръжна прокуратура – гр. Бургас от 26.04.2010 г. и аз се надявам институциите да свършат своята работа.

Моя работа, обаче, и задължение е да взема отношение, заради всички онези хора – излъгани, обезверени и отвратени от политическата и управленска номенклатура, която през последните години забогатя бързо и неимоверно много.“

Разбирате ли защо г-н Димитър Николов през 2006 г. не е могъл да развива политическа дейност сред тогавашната си партия СДС и е търсел най-вероятно онова ново, което е можело да донесе келепира, разбира се не на готово, а е дебнел като ловец плячката си…

Ето и малко предистория на „плячката“ на г-н Николов:

Контрабанда на сухо мляко

Може би за пръв път в бизнес­историята си Димитър Николов удря кьоравото с внос на сухо мляко от Украйна и Молдова.

Това научаваме от скандална публикация на известния бургаски разследващ журналист Асен Йорданов от септември 2007 г., озаглавена „Съден за контрабанда ще управлява Бургас“.

Три години по-късно той е награден за своята разследваща журналистика. Наградите Leipzig Media Award бяха връчени на 8 октомври т.м. в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

Ето какво заявява той след награждаването си:

Димитър николов

 

„България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле, отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден”, казва още журналистът.

Материал на Медиапул от 11 окт. отбелязва: “Журналистът, който живее в Бургас, е известен с разследванията си за корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Работил е във вестниците “Стандарт”, “Монитор”, “Политика” и “Телеграф”. В момента е на свободна практика.

В разследванията си уличава в криминални деяния местни и национални политически величия като сегашния кмет на Бургас Димитър Николов (контрабанда на сухо мляко и машинации с имоти), кметът на Царево Петко Арнаудов (злоупотреби с общински имоти), Йордан Цонев и върхушката на ДПС и много други.“

Точно Асен Йорданов през 1995 г., в репортаж за в. “Стандарт” разкрива и фотографира нелегалната фабрика за цигари в Крайморие, регистрирана на 17.10.1994 г., която е съсобственост на 30% на сегашния премиер Бойко Борисов. На 24.06. 1996 г. Борисов продава дела си във фирмата “Тео Интернационал” на съсобственика на фабриката на Иво Каменов. Въпреки разкритието и започналото разследване, нелегалното производство продължава още три години.

“Тези, които са били обект на моите разследвания, еволюираха от собственици на частни фирми до управляващи на страната ми… Шефовете на мафията в България не са гангстери, а са в съдебната, в изпълнителната власт и в парламента. Резултатите от моите разследвания са единствено съдебни дела, опити за убийство и насилие срещу мен самия”, заявява журналистът в Лайпциг пред аудиторията от министри, политици, банкери, журналисти и медийни експерти.

 

Контрабандист иска да управлява бургас

Ето едно професионално журналистическо разследване на в. „Нова зора“ от онова време на криминалния български преход, който явно все още не е завършил. Доказателствата?! Ами припомнете си кой е начело примерно в местното управление на община Бургас, а ако ви липсва информация, прочетете следните материали по-долу. Един от тях си е чист „приятелски огън“ от екипа на в.“Атака“ срещу Димитър Николов и подкрепящия го горещо през 2007 г. лидер на ПП СЕК Георги Манев.

Насладете се на встъпителната част на онова, което ще ви предложим под общото наименование:

БАНДИТСКИЯТ   БУРГАС

“Нова зора” – брой 35 – 4 септември 2007 г.

Контрабандист иска да управлява Бургас

Лидер на ГЕРБ мамел години държавата с внос на сухо мляко

Енчо ЕНЕВ

Началото

„Престъпната дейност се е извършвала в средата на 90-те години. Вносът на сухо мляко от ОНД, предимно от Украйна, бъдещият политически лидер започва през 1995 г. и го осъществява успешно през следващите години чрез бившата си еднолична фирма „Бове – 1″ – Димитър Николов, която е регистрирана на 22.05.1992 г. по описа на БОС. Странно защо обаче „Бове – 1″, която е била със седалище в с. Ветрен, е прекратила дейността си 5 години по-късно, но решението за това е било вписано в партидния номер на делото едва на 19.12.2006 г., когато вече Димитър Николов е спряган за кандидат-кмет на Бургас от името на ГЕРБ.

 

Според данните, посочени от самия Николов, личи още едно съществено противоречие. В своя автобиография Николов декларира, че от 1992 до 1994 г. е изпълнявал длъжността главен мениджър в московското дружество „ДИД-КО” АД, а в същото време излиза, че той е регистрирал паралелна фирма в България, която е с предмет на дейност: „търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини”. Интересно е също, че въпросното московско АД не може да бъде открито в регистъра на руските фирми. В българските регистри обаче излиза напълно аналогично акционерно дружество с името „ДИД-КО Лимитед” АД, регистрирано в София, като правоприемник на „ДИД-КО Лимитид” ООД, с регистрация от 1994 г. Възможно е това да е напълно случаен факт. В регистрите може да се прочете също, че управителят на „ДИД-КО” Галин Петров е съдружник с известни величини в туристическия бизнес: Младен Мутафчийски и изпълнителната директорка на “Слънчев бряг” АД Малина Бакалова. Това – между другото.

Същественото е Дунав мост

Димитър Николов е бил особено активен играч в търговията с украинско сухо мляко, което буквално заля България преди повече от 10 години и съсипа тотално родното животновъдство поради дъмпинговите цени, с които се продаваше на вътрешния пазар на млекопреработвателните предприятия. Точно оттогава се заговори и за „края” на оригиналното българско кисело мляко, тъй като продуктът масово започна да се произвежда от чужда консервирана суровина. По документите от тази търговия ясно личи, че Димитър Николов, чрез собствената си фирма „Бове – 1″ е държал определено „канал” за нелегален внос основно през Дунав мост.

Контрабандата е била извършвана по класическия начин. Вносителят не е декларирал в крайния пункт на получаване – митница Бургас – истинските количества, които е вкарвал в страната с тирове. Не е съвсем ясно обаче защо засечката е станала цели 3 години след реалното престъпление?

Митничарите се усещат, че фирма „Бове-1″ е вършила продължителна и системна измама по документи едва в началото на 1998 г., след като недекларираните тонове сухо мляко отдавна вече са били пласирани и консумирани в страната. Криминалисти допускат, че разкритието е станало поради смяната на правителствата и съответно ръководствата на ГУ „Митници” през 1997 г. Това е косвено доказателство, че Николов е вършел успешно печелившата си контрабанда под надежден политически чадър, който добре го е покривал, за да не излезе на бял свят далаверата.

Схемата

На 13.01.1998 г. в Районно митническо управление в Бургас се получава писмо N 44-02-002/13.01.98 г. на Главно управление „Митници”-София с приложени към него оригинални фактури и документи за осъществен внос на сухо мляко. В писмото специалистите от София са описали, че е засечена подмяна на действителните фактури по приключени митнически манифести с N 311/23.01.1996г. и 414/31.01.96 г. на фирма ЕТ ”Бове – 1″ с президент Димитър Николов. С митническа декларация за временен внос N 730/23.01.96 г. Николов декларира пред РМ – Бургас, че е внесъл на 

 

23.01.1996 г. 15 000 кг нетно тегло сухо мляко от Украйна. Стоката е пристигнала през Дунав мост, където обаче Николов е представил оригинална фактура N 2/12.01.1996г., в която е било отбелязано доста по-голямо количество, а именно – 18 000 кг нето. Докато пристигне от Русе до Бургас, внесеното мляко се „стопява” с цели 3 тона и пред местната митница изведнъж се представят различни данни в официалните документи.

Абсолютно идентичен е и случаят с деклариране на следващата партида внесено мляко в началото на 1996 г. от „Бове – 1″. В завереното копие на фактура N 2/22.01.96г., представена пред митницата на Дунав мост, фигурира също 18 000 кг мляко на прах в чували. В клетка 38 на митническата декларация N 737/31.01.96 г. по манифест 414, в Бургас, Димитър Николов отново попълва силно занижени данни и декларира, че е внесъл само 15 000 кг, т.е. с 3 000 кг по-малко от действително внесеното. Освен това проверяващите са констатирали, че номерата на различните фактури съвпадат, само че вътре са посочени различни доставчици.

Фактурите са били подменени от вносителя и измамата лъсва, когато от София изпращат в Бургас оригиналните копия на фактурите, представени от Николов на входния пункт на Дунав мост.

Фактически едва 2 години след консумиране на престъплението то е било разкрито. Следва съставяне на акт за митническо нарушение против лицето Димитър Николов Николов от с. Ветрен, Бургаска област, президент на фирма „Бове – 1″. В акта буквално е описано следното: „С деянието си гражданинът Димитър Николов Николов е нарушил разпоредбите на чл. 51 от Закона за митниците (контрабанда – б.а.).” Актът е подписан от адресата, който не е направил никакво възражение по него нито тогава, нито впоследствие.

Продължаващата проверка с допълнителни данни и документи, изпратени от ГУ ”Митници” до бургаските им колеги, разкриват, че въпросната контрабанда не е била инцидентна. Столичните митничари прилагат нови доказателства, че фирмата на Николов е продължила да съставя документи с невярно съдържание и да лъже държавата при вноса на сухо мляко от ОНД. Шокираните служители се натъкват не на един, а на още цели 5 фалшифицирани митнически манифеста. Следващите престъпления на Димитър Николов обхващат периода до края на месец юни 1996 г. при 5 последователни партиди с внос на млякото.

Димитър николов

Измамата е протичала по абсолютно аналогичен с описаните случаи начин, като фирмата е внасяла през Русе и Добрич сухото мляко. Общото количество на вкараната в България стока от едноличната фирмичка на Николов е било 70 000 кг за 5 месеца. В крайния пункт на получаване обаче са били декларирани с подменени фактури едва 54 000 кг, или 16 тона са били укрити от митницата, като впоследствие са били пласирани на вътрешния пазар, без за тях да се плащат каквито и да било митни спорове, мита, акцизи. Количеството не е било обявено пред държавата, следователно е било също така продадено на черно на вътрешния пазар, което означава, че Николов не е декларирал, нито е платил на държавата каквито и да било данъци върху приходите от въпросната търговия.

Заедно с първите засечени контрабандни пратки на канала от ОНД равносметката е 22 000 кг контрабанден внос от общо внесени в страната 106 000 кг, или повече от 1/5 от цялото количество.

Вносителят се е опитвал да заблуди официалните власти и с местоположението на фирмата си. В приложените към съответните митнически манифести „Инвойс фактури” Николов е посочвал непрекъснато различни адреси на „Бове – 1″, абсолютно различни от истинския. Фирмата вносител е обявила седалища на ул. “Самуил” 38 А на някои от фактурите, а на другите на ул. “Батак” II в Бургас. И двата адреса нямат нищо общо нито със съдебните адреси, нито с личните такива на Димитър Николов, нито с посочените за дейност и кореспонденция в съда. Това говори, че митническите власти са били най-малкото дезориентирани за действителното местоположение на фирмата-контрабандист.

На съставените допълнителни актове Димитър Николов също не е възразил, а е подписал прилежно и собственоръчно.

Димитър николов

 

Наказанието за подобно престъпление е точно посочено от законодателя, а то е конфискация в полза на държавата на предмета на контрабанда и глоба в размер на равностойността му. На 21. 04.2000 г. Министерството на финансите в лицето на ГУ „Митници” – София и митница Бургас съставя две наказателни постановления срещу Димитър Николов Николов, въз основа на констатираните престъпления за контрабанда.

Необяснимото в случая е подчертаната мудност на митничарите, които изготвят постановленията с поредни номера 3 и 4 от 1998 г. едва две години по-късно, или цели 4 години след извършване на нарушенията. Стари служители в системата коментират случая с типичната за България „презумпция за безнаказаност” на крупните стопански и митнически престъпници през времето на „прехода”, когато контрабандата беше един от изпитаните методи за натрупване на мръсни пари на гърба на държавния бюджет и българския данъкоплатец.

Прави впечатление и „наглостта”, с която „Бове – 1″ самоуверено продължавала да внася незаконно в страната мляко на прах по твърде прозрачна и лесна за разкриване схема. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище.

Развръзката

В крайна сметка далаверата на Димитър Николов е разкрита и доказана по неопровержим начин.

Бъдещият лидер на ГЕРБ в Бургас е наказан подобаващо, като му е отнето в полза на държавата цялото количество от 22 000 кг сухо мляко, внесено в първата половина на 1996 г. на стойност 69 323 лв. Освен това „лицето” е заставено да заплати същата сума на бюджета, като равностойност. Нарушителят е глобен и заради извършеното престъпление със 75 478 лв. Общо наложената парична санкция на Николов само заради 7-те контрабандни партиди, с които е ощетил държавния бюджет, става 214 124 лв. към момента.

Едва тогава, вероятно силно притеснен от наказанието, което му бърка в джоба, търговецът обжалва наказателните постановления на митницата пред Бургаски районен съд. Жалбата е входирана непосредствено след получаването на постановленията и е заведена под N 4674/22.06.2000г. по описа на Районния съд. Това, което прави веднага впечатление по жалбата, е, че Николов посочва адресна регистрация в с. Ветрен, ул. „Чавдар” 42, адрес, който никъде не присъства в регистрите на едноличната му фирма. Според проверка в регистрите, във Ветрен живее бащата на Николов, а през 1992 г. като седалище на „Бове – 1″ е посочен подобен адрес, само че ул. ”Чавдар” 40. Николов не посочва никъде истинското си местожителство за кореспонденция, а именно реалния си адрес – ул. „Абоба” 14 в Бургас. Основният аргумент на санкционирания за контрабанда бизнесмен за обжалването на постановленията на митницата са изложени от него самия в жалбата по следния начин: „Преди всичко действията, описани и в двете постановления, са извършени от мой пълномощник Славей Николов и аз не съм участвал и не съм попълвал никакви документи”. В следващото изречение обаче самият главен вносител признава: „И в двата случая има извършено престъпление и е следвало, като установи това, наказващият орган да изпрати преписката на Прокуратурата”.

Журналистическата проверка доказа, че преписката все пак е била изпратена на Прокуратурата за разследване. С писмо N 1326/98 – 22.02.2000 г. Районна прокуратура – Бургас е уведомила митническите власти, че „срещу виновното лице е образувано следствено дело N 5105/98 г. по чл. 313, ал.1 от НК, т.е. за докуметна измама, което предвижда лишаване от свобода до 3 години. Следственото дело е отлежавало дълго из чекмеджетата на магистратите и сигурно е последвало съдбата на предходно следствено дело, съставено също за контрабанда на сухо мляко от „Бове – 1″ – Димитър Николов, само че за предишни вносове по канала през 1995 г.

Последното, под N 7301/95г. образувано по чл.282 от НК, още се търкаля неприключено в прокурорските архиви цели 12 години след началото му! По това обвинение наказанието достига вече до 10 години затвор за този, който бъде признат за виновен. Докато не приключат наказателните дела, митницата не може да образува административните наказания по контрабандата, признават специалистите.

До момента в РМД – Бургас няма върнати прокурорски проверки и заради това няма наказателни действия от тяхна страна, признават инспектори. Което доказва, че едно престъпление може да не получи никога възмездие заради съзнателно или несъзнателно бездействие на съдебната система в България. Нещо повече – то може да бъде успешно прикривано и дори да изчезне просто по давност в един момент след години.

Наблюдаващият в момента прокурор по делото – Желязко Георгиев, отказва да дава информация, с оглед на следствената тайна. Тайна, която прикрива в продължение на години крупни стопански престъпления на един човек, който има амбицията да се представя за политик от ново поколение, който се бори с престъпността и корупцията в България.

„Борбата със самия себе си е най-тежкото изпитание”, споделя Буда пред учениците си, малко преди да достигне съвършенството. Нещо, което звучи много адекватно за живота и политическата кауза, прокламирана от кандидата за кмет на гр. Бургас Димитър Николов. Само че когато фактите говорят, и Бойко Борисов трябва да замълчи. Магистрати признават, че подобни папки с доказани престъпления отлежават дълги години в следствието и прокуратурата без движение, когато трябва да бъде покрит потенциален виновник, който със сигурност ще бъде осъден, ако преписката бъде завършена професионално, в срок, и бъде внесена в съда.

Темида гледа през превръзката

На първото съдебно заседание по административното дело срещу митницата ищецът Димитър Николов не се явява и затова на 20.10. 2000 г. съдията Даниел Марков не дава ход на делото. На следващото заседание на 11.12.2000 г. ищецът срещу митницата отново не се явява пред съда по дело, заведено от него самия – практика, която не е често срещана, коментират съдии. Съдията с изненада констатира, че декларираното в жалбата на Николов намерение да представи „Допълнителни доказателства в съдебно заседание” е само куха фраза. Обикновен трик, за да бъде мотивиран съдът да допусне жалбата като основателна и да образува дело по нея. Освен че отказва да се яви по заведеното от самия него дело в съда, наказаният контрабандист не представя чрез адвоката си и никакви нови доказателства за претенциите, че е невинен, а друг е подписвал вместо него неверните митнически декларации и е подменял фактурите по вноса.

Въпреки това съдът дава ход на делото по искане на нарушителя. Основните аргументи на защитата вече се изменят в това, че Димитър Николов е бил наказан по чл. 51 от ЗМ и не може да му се търси и наказателна отговорност за едно и също престъпление.

Според юристите на митницата в случая е налице както административно нарушение, така и престъпление по НК, за което деецът носи съответна наказателна отговорност, позовавайки се на практиката на Върховния съд на Р България.

Справедливост с мирис на корупция

„Установява се, че лицето Димитър Николов по безспорен начин е внесъл в страната посочените количества сухо мляко. След преписката на БРП е извършена квалификация на деянието и по чл. 11 от НК (умишлено обществено-опасно деяние, б.а.), заявява юридическият представител на държавата по делото Албена Бангиева.

На 02.02.2001 г. най-после Бургаският районен съд слага край на продължилата повече от 5 години сага с част от контрабандата на сухо мляко. „Представените митнически декларации са подписани за декларатор от Д. Николов и няма изискващо се от Търговския закон отбелязване, че подписът е поставен от друго лице – пълномощник (твърдение на Славей Николов). С оглед на приетата фактическа обстановка съдът намира, че Д. Николов, като ръководител на ЕТ „Бове – 1″ е допуснал да се внесат стоки, без да са предявени пред митницата по установения ред, както следва…, с което е осъществил състава на чл. 51, ал.1 от ЗМ”, констатират съдиите. Между другото самият набеден от Димитър Николов – Славей, признава, че действително е работил във фирма „Бове – 1″ и е бил каран от собственика да разнася всякакви митнически документи, но никога, по никакъв повод не е съставял, попълвал, нито подписвал такива.

Думите на Славей Николов изглеждат убедителни от гледна точка на това, че обвиненият в престъпление Д. Николов не е искал никога графологична експертиза на подписите си, които оспорва сам.

Трудно е обаче да се каже, че справедливостта възтържествува, тъй като през годините от огромното провлачване на санкциите и делата срещу контрабандиста парите в България са се обезценили хилядократно.

И така Димитър Николов е осъден да заплати на държавата за престъпленията си през 1996 г. за контрабандата на 22 тона сухо мляко и пласирането му на вътрешния пазар 687 123 неденоминирани лева. Което към момента на издаване на присъдата прави едва 687лв и 13 ст.! Смешна санкция, която, естествено, повече би стимулирала тарикатите с престъпно мислене да мамят и крадат дружно държавата, вместо да съжаляват за делата си.

Обвинението по наказателните дела все още е имагинерно, а с оглед на статута на Димитър Николов в момента като член на ръководството на ГЕРБ, областен председател на партията за Бургас и кандидат за кмет на града, справедливото законно възмездие изглежда меко казано отложено във времето, а според познавачи – дори невъзможно. Едва ли има сила в България, която да накара следовател и прокурор да си плюят на ръцете и да вземат, че да тикнат не кой да е, а областният председател на ГЕРБ и член на централното ръководство на конюнктурната партия в затвора, където му е мястото, както би се изразил генерал-майор Борисов.

Добре покриван като областен председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник (признат от съда) застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си… Ако разбира се, България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи, това нямаше да е възможно.“

в. Атака бр.43 от 31.10.2007 г.

Уличен в контрабанда човек на ГЕРБ напира за кметския стол в Бургас

 

„Скандален бизнесмен, обвинен в контрабанда, се готви да вземе кметското място в Бургас.

Димитър Николов, избран лично от неформалния лидер на партията Бойко Борисов, е ощетил държавата с около 690 000 лева, сочат документи.

Сумата никак не е малка имайки предвид, че далаверата се въртяла през 1995 година. Става въпрос за 22 тона сухо мляко, които не са били декларирани пред митницата и за тях не са платени съответните данъци и такси. По случая срещу Димитър Николов има следствени дела, наказателни постановления и изпълнителни листове.

Димитър Николов е бил освободен от длъжността изпълнителен директор на бургаския завод “Победа” АД заради злоупотреби със служебното положение и лоши финансови показатели на дружеството, твърди сегашният собственик на завода Сава Чоролеев.

Въпреки че се представя за успешен бизнесмен, според имотната му декларация Димитър Николов не притежава много. В нея обаче удобно е пропуснат фактът, че човекът на ГЕРБ в Бургас е собственик на един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие – хотел “Белица” в Приморско.

Човек, чието име е замесено в контрабанда със сухо мляко, се готви да вземе кметското място в Бургас. Димитър Николов, лично избран за битката в морския град от неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, всъщност е част от досегашната управа на общината. До момента Николов работеше удобно с досегашния кмет на града Йоан Костадинов като председател на комисията по икономика и инвестиции в община Бургас. Човекът на ГЕРБ беше и отявлен седесар, но преди изборите бързо се пребоядиса и прегърна идеите на партията на Борисов. Това разкриват общински съветници и граждани на Бургас.

Най-скандалното е, че срещу Димитър Николов има следствени дела, наказателни постановления и изпълнителни листове за контрабанден внос на  сухо мляко, с което е ощетил държавата с близо 690 000 лева. Сумата никак не е малка, имайки предвид, че далаверата се въртяла през 1995 година. Става въпрос за 22 тона сухо мляко, които не са били декларирани пред митницата и за тях не са платени съответните данъци и такси, писа в. “Политика”. Обвинението беше потвърдено и от водачът на листата на БСП в София Георги Кадиев, който обяви, че левицата няма да подкрепи Николов на втори тур, тъй като е замесен в митническа измама. “Аз като човек, който е надзиравал митническата администрация, не мога да подкрепя такъв човек”, обяви Кадиев.

Вносът е реализиран с няколко партиди през 1995 и 1996 г., и според резултатите от проверките Николов е ощетил държавата с 687 123 лева.

Престъпната дейност се е извършвала в средата на 90-те години

Вносът на сухо мляко от ОНД, предимно от Украйна, бъдещият политически лидер започва през 1995 г. и го осъществява успешно през следващите години чрез бившата си

еднолична фирма “Бове – 1” – Димитър Николов, която е регистрирана на 22.05.1992 г. по описа на БОС.

Странно защо обаче “Бове – 1”, която е била със седалище в с. Ветрен, е прекратила дейността си 5 години по-късно, но решението за това е било вписано в партидния номер на делото едва на 19.12.2006 г., когато вече Димитър Николов е спряган за кандидат-кмет на Бургас от името на ГЕРБ. Разликата между действително внесените количества сухо мляко и декларираните е установена през 1998 г. при проверка на Главно управление, сега Агенция, “Митници”. Още две години са необходими на районната митница в Бургас за проверка на проверката. Най-накрая на Димитър Николов са съставени две наказателни постановления. Интересен е фактът, че те са с номера 3 и 4 от 1998 г., но са входирани чак през юни 2000 г. и тогава са връчени на Николов. Той обжалва пред Бургаския районен съд. Оправданието му е, че митническите документи са попълвани не от него, а от пълномощника му Славей Николов. Пред съда Славей Николов отрича да е съставял, попълвал или подписвал книжата. Графологична експертиза обаче така и не е направена.

Според данните, посочени от самия Николов, личи още едно съществено противоречие. В своя автобиография Николов декларира, че от 1992 до 1994 г. е изпълнявал длъжността главен мениджър в московското дружество “ДИД-КО” АД, а в същото време излиза, че той е регистрирал паралелна фирма в България, която е с предмет на дейност: “търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини”. Интересно е също, че въпросното московско АД не може да бъде открито в регистъра на руските фирми. В българските регистри обаче излиза напълно аналогично акционерно дружество с името “ДИД-КО Лимитед” АД, регистрирано в София, като правоприемник на “ДИД-КО Лимитид” ООД, с регистрация от 1994 г. Възможно е това да е напълно случаен факт. В регистрите може да се прочете също, че управителят на “ДИД-КО” Галин Петров е съдружник с известни величини в туристическия бизнес.

Въпреки че се представя за успешен бизнесмен, според имотната му декларация Димитър Николов не притежава много. Има три коли  “Пежо 206”, “Опел Кадет” и “Лада Самара”. Притежава апартамент от 89,6 квадрата в Бургас, жилище в Созопол от 46,5 кв. метра, етаж от къща в с. Ветрен с двор, парцел от декар и нещо в с. Росеново и вилен имот от 890 кв. метра в с. Велика.

Един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие – хотел “Белица”в Приморско, е собственост на тогава кандидат-кмета, а сега кмета от 14 години на Бургас – Димитър Николов. Това обаче удобно е пропуснато в имотната му декларация.

Освен имотите и колите си в декларацията на бизнесмена е посочено, че той е управител на фирма “КБС” ООД с основен предмет на дейност туризъм, хотели и има 50% дялово участие в “Европа 5” ООД, която се занимава с търговия и инвестиции. В стремежа си към прозрачност обаче Николов е допуснал някои неточности. “КБС” означава комунално-битово стопанство. То не е ООД, а ЕООД и негов едноличен собственик е второто дружество. Управител на “КБС” е Симеон Симеонов, който държи останалите 50% от акциите в “Европа 5”.

Около тази фирма също има доста любопитни подробности, за които кандидат-кметът не споменава нищо. Като едноличен собственик на “КБС” въпросното дружество притежава един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие-хотел “Белица” в Приморско. Той е разположен върху 13 дка, разполага със 168 стаи и 6 луксозни апартамента, парк, басейни. По татово време тук е била почивната станция на Строително-монтажния комбинат в Бургас. После апетитният обект е приватизиран. Как и за колко  не е ясно. Сега хотелът е обграден с висока бетонна ограда, зад която никой не може да надзърне.

Зад Димитър Николов стои и лидерът на така наречената партия “Средна европейска класа” (СЕК) на бургаския бизнесмен и общинар Георги Манев.“

Такива бяха и вероятно такива са и сега, както ще бъдат и в бъдеще ония, които отново искат да смучат от вашите данъци и такси, да градят „бъдещето“ на Бургас, тясно преплетено с интересите на т. нар. „приятелски фирми“ от Йоаново време. „Бъдеще“ със скъпи данъци и такси, съсипия на малкия и средния бизнес, висока безработица, отвратително здравеопазване, безхаберие за чистотата на въздуха и водата, която пием, с порутена инфраструктура в крайните бургаски квартали, с едни от най-високите кредитни задължения на глава от жителите на града ни (по 190 лв. на всяко живо човешко същество в Бургас срещу 32 лв. на човек в София?!) и най-важното-с криминално минало и нагласи, които не се променят и след години. Народът го е казал просто: „Вълкът козината си мени, но нрава си не“.

Вобщественото пространство се спрягат различни предположения за личното състояние на кмета  на Бургас Димитър Николов. Те вървят от 5 млн. лева и стигат до над 100 млн. лв. Не че който иска, не може да влезе в сайта на Сметната палата, за да проследи декларациите му от последните 10 години, през които той каро вече трети  манда като градоначалник. Стига да вярва на официално изнесените данни, разбира се.

За годините на кметуване му, от различни европрограми, от националното субсидиране и от общински средства през подписа му са минали над милиард евро. Блажени са вярващите, които мислят, че е възможно някой да пази кацата с мед и да не бръкне нито веднъж в нея.
Но да оставим предположенията и да опитаме да се опрем на фактите.

Димитър Николов е съсобственик от луксозния хотел „Белица“ в Приморско. Придобил е 50 процента от имота чрез фирмата си „Европа 5“ ООД (негов съдружник там е Симеон Симеонов, най-близкият човек на кмета, когато става дума за  печеливши сделки).

Самият Николов не отрича, че е притежател на хотелски комплекс. Произходът на средствата за закупуване и ремонт на почивната база обяснява с частния си бизнес, който имал преди да стане градоначалник, още от времето, когато бе управител на шоколадовата фабрика в Бургас „Победа“. По тази тема обаче Николов не обича да навлиза в детайли, които биха го вкарали в евентуален капан. Някой би се запитал дали действително управителските заплати в българските фирми са толкова високи, че с тях човек да си пазари хотели.

За всеки случай бургаският кмет е прехвърлил собствеността си (от „Европа 5“ и от самия хотел) на името на съпругата си Гергана Николова още в началото на първия си мандат. Вероятно, за да не бъде по никакъв начин уязвим.
Хотел „Белица“ е разположен на площ от 13 декара, има собствен парк и басейни. Сградата е със 168 стаи и 6 луксозни апартамента, на разгъната застроена площ от над 7000 кв. м.
Това всъщност е имотът на бившата почивна станция на Строително-монтажния комбинат в Бургас, строена по соц време. Специалисти определят, че сегашната продажна цена на хотелския комплекс е над 5 млн. лева.

Оттук нататък започват питанките. Първата е свързана със самата фирма „Европа 5“ ООД. Това не е стандартното дружество с ограничена отговорност, чийто типов капитал е 5000 лева. Според Търговския регистър, делът на жената на Николов във фирмата възлиза на точно 285 420 лв. Някой ще си помисли, че този дял с развитието на бизнеса през годините е нараствал, за да стигне до това число. Само дето не е така.

Дружественият договор на фирмата е сключен между двамата съдружници – Симеон Симеонов и Гергана Николова (съпругата на кмета), на 11 ноември 2007 г. (буквално дни след изборите за местна власт), а е записан в търговския регистър на 17 август 2008 г. Оттам пък е видно, че капиталът на фирмата от общо 570 840 лв. е внесен от двамата съдружници към момента на учредяването й.
Пита се откъде Николов е имал толкова много налични пари, че да ги изсипе накуп при регистрацията на новата фирма? Също и откъде е имал и милионите, вложени в капиталното преустройство на сградата на бившата почивна станция, превърната от него в луксозен хотел.

Самият той простичко обяснява, че се бил занимавал с бизнес преди началото на кметската си кариера. Но пропуска да уточни какъв точно е този печеливш бизнес, както би сторил всеки политик, който иска да бъде напълно честен и открит. Магазини ли е имал, складове ли, търговия ли е въртял, посредник или предприемач ли е бил? Не, кметът Николов удобно ни спестява тези подробности, за какво да ни обременява с тях…
По-паметливите биха се сетили, че в зората на демократичните промени у нас, той се е занимавал с нелегален внос на сухо мляко от Молдова и други бивши републики от някогашния Съветски съюз. Още през 2007 г. български медии публикуваха факсимилета от прокурорски постановления срещу Николов за доказана контрабанда, които обаче така и не влязоха в сила заради кметския му имунитет.

Друга фирма на Димитър Николов – ЕТ „Бове – 1“ (преобразувана всъщност в „Европа 5“), според същите твърдения в медийни публикации, била залавяна от митническите власти с подправени фактури, а заради дейността й, излизаща от рамките на закона, били завеждани следствени дела и прокурорски преписки.
Каква е истината, това си знае само Николов, тъй като митническите, следствените и прокурорските архиви от онова време най-вероятно са унищожени. Може би поради давност, а може би и като услуга за кмета-слънце на Бургас.

Паметливите биха се сетили и за „Аферата Корал“, от която бургаският кмет излезе по-богат с няколко милиона. За тези, които са забравили този епизод от битието му,  ще припомним историята накратко. Николов и съдружникът му Симеон Симеонов изкупуват на безумно ниската цена от 7 щатски долара за кв. м. 130 декара общинска земя в Царево на първа линия до морето, т.е. на самия плаж на бившия къмпинг „Корал”, намиращ се на север от Царево. Сделката става факт не без съдействието на тогавашния червен царевски Петко Арнаудов. Впоследствие тази земя, разделена на по-малки парцели, е била препродадена, но вече на двадесет и повече пъти по-висока цена.

Ако всичко това е вярно, то кметът Николов определено е имал добър старт в живота и най-вече в политическата си кариера, довела го до място, през което тече пълноводна река европейски и национални средства. Разбира се, никой не твърди, че той е крадец. Дори не казваме и, че само е гребвал от време на време по шепичка от тази река, за да пъхне нещичко в джоба си. В партия ГЕРБ подобни неща не се толерират, не и ако част от „усвоеното“ не се пренасочва към черните каси на партийната централа. Ние обаче и това не казваме. Но се на-дяваме в някой светъл ден прокуратура, ДАНС, данъчни и всякакви други служби, които буквално изтърбушиха общините, управлявани от „чужди“ кметове, да хвърлят поне едно око и на „своите“.

 

 

След като стана ясно, че кметът на Бургас Димитър Николов е най-вероятната номинация за служебен премиер през 2014г., се появиха информации за някои негови стари прегрешения.

Николов, който през февруари т.г. бе избран и за заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ, е смятан за един от най-успешните местни управници, но пътят му към властта е белязан от някои интересни моменти в края на 90-те години и началото на новия век, когато е част от СДС-Бургас. Той е областен председател на партията през същото време, водач на синята листа в общинския съвет на Бургас и председател на постоянната комисия по икономика и инвестиции (заедно с компрометирания бивш кмет Йоан Костадинов), носещ нарицателното име “Общински съвет“ ООД.

Аферата: „Сухо мляко“

От публикация на разследващия журналист Асен Йорданов от септември 2007 г., озаглавена „Съден за контрабанда ще управлява Бургас“ научаваме за злоупотребите на сегашния кмет на Бургас Димитър Николов (контрабанда на сухо мляко и машинации с имоти), кмета на Царево Петко Арнаудов (злоупотреби с общински имоти) и редица нарушения на Йордан Цонев и върхушката на ДПС.“

Ето какво пише в журналистическия материал, публикуван във в.“Нова зора“ в бр. 35 от септември 2007г.  със заглавие „Контрабандист иска да управлява Бургас“.

„Факт е обаче, че част от стоката е влязла у нас контрабандно чрез едноличната фирма на бизнесмена „Бове-1 Димитър Николов“ ЕТ. Става въпрос за 22 тона сухо мляко, които не са били декларирани пред митницата и за тях не са платени съответните данъци и такси.

Вносът е реализиран с няколко партиди през 1995 и 1996 г. и според резултатите от проверките Николов е ощететил държавата с 687 123 лв. По онова време това са много пари.

Разликата между действително внесените количества сухо мляко и декларираните е установена през 1998 г. при проверка на Главно управление, сега Агенция „Митници“.
/…/
Две години са необходими на районната митница в Бургас за проверка на проверката.

В крайна сметка на Димитър Николов са съставени две наказателни постановления. Любопитен е фактът, че те са с номера 3 и 4 от 1998 г., но са входирани чак през юни 2000 г. и тогава са връчени на Николов.“

Контрабандата е била извършвана по класическия начин. Вносителят не е декларирал в крайния пункт на получаване – митница Бургас – истинските количества, които е вкарвал в страната с тирове. Не е съвсем ясно обаче защо засечката е станала цели 3 години след реалното престъпление?

Заедно с първите засечени контрабандни пратки на канала предимно от Украйна, където радиацията от чернобилската катастрофа сее смърт и мутации в радиус от хиляди километри.

Равносметката е 22 000 кг контрабанден внос от общо внесени в страната 106 000 кг, или повече от 1/5 от цялото количество.
В крайна сметка далаверата е разкрита и доказана по неопровержим начин. Бъдещият лидер на ГЕРБ в Бургас е наказан подобаващо, като му е отнето в полза на държавата цялото количество от 22 000 кг сухо мляко, внесено в първата половина на 1996 г. на стойност 69 323 лв. Освен това „лицето“ е заставено да заплати същата сума на бюджета, като равностойност. Нарушителят е глобен и заради извършеното престъпление със 75 478 лв. Общо наложената парична санкция на Николов само заради 7-те контрабандни партиди, с които е ощетил държавния бюджет, става 214 124 лв. към момента.

Хайде да застроим Корал


Преди време колегите от Меdiapool публикуваха раследващ материал, в който четем дословно:

Кметът на Царево Петко Арнаудов и юрисконсултът адв. Евгени Мосинов са ощетили общината със сключването на сделката за продажба на 130 декара земя на първа линия край морето на плажа „Корал“. В договарянето на покупката е участвал и тогавашният общински секретар на СДС– Бургас Димитър Николов, който в момента е кмет на Бургас и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който към момента отрича това. Той призна обаче, че е съсобственик във фирмата „Витатур инвест“, която е купила атрактивните земи от общината. Впоследствие тя ги е препродала с огромна печалба, без да изпълни инвестиционния си план и да разкрие работни места.“

Друго разследване на Mediapool, установява, че терените на „Корал“ са придобити през 2002 г. по 7 долара на кв. метър или 1 800 000 лева, а през 2006 г. са препродадени чрез свързани фирми на цени от 175 до 400 евро на квадрат. Всичко това означава, че сделките са донесли на собствениците на „Витатур Инвест“ близо 30 милиона евро печалба.

Според създателя на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който живее във Франция, но е жител на крайморското селце Варвара корупционните схеми в община Царево при сегашния кмет Петко Арнаудов започват през 2002 година именно от плажа „Корал“.

„През 2002 година става една сделка с 130 декара земя, която общината продава по 7 долара на кв. метър на фирма „Витатур инвест“, основана от бургаски бизнесмени, сред които е Димитър Николов – настоящият кмет на Бургас от политическа партия ГЕРБ. Тогава господин Николов е общински секретар на партия СДС“, разказва Атанас Чобанов.

Всичко е политика, приятели

Според думите на бившия председател на общинския съвет в Царево по това време Димо Иванов сделката за „Корал“ е била политическа, защото решението за продажбата не е можело да се вземе без да го одобрят съветниците на СДС.

Той твърди, че Димитър Николов, който тогава е общински секретар на СДС в Бургас, е участвал активно в договарянето на параметрите на сделката и е обещал неговите съветници да я гласуват, след което да помогнат за преизбирането на Петко Арнаудов (БСП) за кмет.

На заседанието, на което се решава сделката, присъства Димитър Николов като представител на „Витатур инвест“, който не говори нищо на заседанието, но неговата работа е свършена най-вероятно преди началото на това заседание с местните представители на СДС-Царево.

„Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП – бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината“, разказва Иванов (виж видеоинтервю с Димо Иванов и Николай Николов).

Чиста печалба

В публикация на Меdiapool, озаглавена: „Съмнения за „спестени“ данъци и странни комисиони в скандалната сделка „Корал“, става ясно следното:

„Ясни са точните суми, декларирани от крайните купувачи на бившите общински земи край къмпинг „Корал“. Проверка в имотния регистър показа, че в периода 2007-2009 г. 125 356 кв.м са продадени на испанската фирма „Ибердрола Инмобилиария“. Пред държавата е деклариран материален интерес за общо 32 603 599 лева или средно по 260 лв. на кв.м.

Това прави близо 30 млн. лева печалба за собствениците на фирмата „Витатур Инвест“.

Фирмата купува земята от община Царево през 2002 г. за 14 лв. на кв.м, с обещания да построи инфраструктура, вилно селище за 2500 души и да разкрие 350 работни места.

Обещанията остават на хартия, но както показват регистрите, печалбата от препродажбата на земята е съвсем реална.

ъдружници във „Витатур Инвест“ в момента на покупката са три фирми, сред които е и „Европа 5″ ООД на Симеон Симеонов и бургаския кмет Димитър Николов.

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов (БСП) твърди, че общината е преговаряла директно с Димитър Николов, тогава секретар на областната структура на СДС. Той обещава неговите съветници да подкрепят продажбата и след това да подкрепят на изборите кмета Петко Арнаудов (БСП), което и става.

При усвояването на печалбата от земите фирмите вече са други, но зад тях стоят същите хора. Приходите са разделени сравнително равномерно, като всяка от фирмите зад „Витатур Инвест“ осребрява приблизително 10 млн. лева. По-конкретно: 9 399 000 лв. за фирмата „Лари“ ЕООД на Симеон Симеонов (съдружник на Димитър Николов в повечето му фирми-бел. ред.); 10­ 100 849 лв. за „Българско Туристическо Дружество Глобал Турс“ АД (където Димитър Николов е бил представител и управляващ-бел. ред.) и още 13 103 750 лв. за други две фирми.“

На 18 май кметът на Бургас Димитър Николов празнува 51-ия си рожден ден. Да му е честит на патерица!
От местните медии се разбра, че един от най-обласкаваните и най-излъскваните имиджово градоначалници на ГЕРБ е празнувал тази година делово и не толкова шумно – събрал подчинените си в къщата за гости “Русалка” в парк Росенец, собственост на общинското предприятие “Общински имоти”. За разлика от миналата година, когато, разказват бургазлии, честването е било като на национален празник. Помпозно, охолно и на широко – най-напред в Морското казино с поне двеста гости, после в легендарния хотел “Приморец” с едноименния по-тесен кръг от приятели, бизнес партньори, приближени… Забавлявала ги, казват, изключително известна певица от града, дето под 5 бона за участие не взимала…
От години образът на Димитър Николов като едно от най-успешните лица на управляващата вече близо десетилетие партия, се вае старателно. Горе-долу толкова той властва и в Бургас. За това време успешно

е изградил и собствената си бизнес империя

и собствената си обслужваща администрация, и собственото си лоби по върховете на властта, и собствените си депутати.
От имиджа на кмета резултатно са изтрити нелицеприятните биографични факти, централните медии не се занимават с необяснимото му лично благосъстояние, единствено малки местни сайтове и заядливи бургазлии във форумите под техни публикации циклично продължават да задават неприятни въпроси.
Именно там някъде прочетохме странно звучащата на пръв поглед “спекулация”, че този толкова успешен гербаджийски управленец от известно време упорито търси всякакви начини да се спаси от Бургас. И че след като демаршът му пред президента Румен Радев да бъде изпратен посланик в Москва се увенчал с категоричен крах, сега фикс идеята му била да оглави листата на ГЕРБ за евроизборите догодина.

Ето в какви граници варират мненията за Димитър Николов.

Насладете се на славословенията за кмета в “Черноморски фар” от онзи ден:
“Днес рожден ден празнува кметът на Бургас Димитър Николов. Бургазлии са свикнали с неговите успехи, които водят града напред и към по-добро, доказал е, че има визия и знае как трябва успешно да се развива не само един град, а и цял регион.
Сред най-често срещаните и заслужени определения за него са

“най-успешният кмет” и “най-обичаният градоначалник”

не само в Бургас, но и в цялата страна.
Обикновено е скромен и пестелив в думите, когато става въпрос за лични поводи. Екипът на “Черноморски фар” му напомня, че от баницата с късметите за 2018 година изтегли късмета “Нов дом”. Пожелаваме му да продължава да подрежда добре и всеотдайно общия дом на всички бургазлии – нашия град!”
Защо ли му е на “най-обичания градоначалник” нов дом? Дали пък не е заради мнения като това – от бургаски интернет форум:
“Най-добрият град – с най-много дупки, най-мръсен въздух, най-много онкоболни, най-много смъртност, най-много мутри, най-много пенсионери, най-ниска раждаемост. И най-богатите гербаджии в България.”
Всъщност, кметската кариера на Димитър Николов започва със скандал. В разгара на предизборната кампания през 2007 г. журналистът Асен Йорданов публикува текст със заглавие “Съден за контрабанда ще управлява Бургас”. В опит да предотвратят разкритията, от щаба на Николов изпреварващо обявяват, че срещу питомеца им се готви черна компроматна атака, че е имало заплахи по телефона, зловещи есемеси, рязане на гуми и прочее драматургия. В крайна сметка обаче истината е огласена – чрез фирмата си “Бове-1 Димитър Николов” ЕТ в периода 1995-1996 г. бъдещият самодържец на Бургас е внесъл контрабандно от Молдова 22 тона сухо мляко, които не са били декларирани пред митническите власти, съответно не са обложени с данъци и такси. Според връчените на Николов наказателни постановления, той е ощетил държавата с над 168 хиляди лева.

За да замажат историята

пиарите на бъдещия кмет бързо организират пресконференция, на която той обявява, че прозрачността ще е цел номер едно на неговото управление и именно затова огласява какво притежава. От този бодър рапорт бургазлии така и не разбират нито колко е спечелил от далаверата със сухото мляко, нито дали се е издължил към държавата. Малко по-късно обаче, след като започва да става ясно, че обявените от Николов “Пежо”, “Опел Кадет”, “Лада Самара”, апартамент в Бургас от 89 квадрата и в Созопол от 46 кв. м, етаж от къща в с. Ветрен, парцел в с. Росеново и вилен имот от 890 кв. м в с. Велика са само малка част от бизнес пъзела на Николов, бургазлии постепенно схващат, че, както пише Асен Йорданов, ги управлява “мощен бизнесмен с деликатна репутация”.
Та този бизнесмен декларира, че е управител на “КБС” ООД и че има 50% във фирмата “Европа 5” ООД. Оказва се, че “КБС” не е ООД, а ЕООД, че негов едноличен собственик е “Европа 5”, която пък притежава лъскавия хотел “Белица” в Приморско. За това, че фактически е собственик на луксозен хотел с над 170 стаи, разположен на 13 декара, Николов започва да признава с половин уста чак през втория си мандат. Обяснява, че парите за приватизацията на бившата почивна станция на строително-монтажния комбинат в Бургас били от частния му бизнес още от времето, когато бил управител на шоколадовата фабрика “Победа” /?!/, но така и не казва колко е платил за “Белица”.
Николов не обича да се разпростира особено и върху факта, че фирмата му “Европа 5” е снабдител на Министерството на отбраната с хранителни продукти, основно сухари още от времето на Веселин Близнаков при Тройната коалиция, а той самият е бил директор на “Победа”, който има сходна на частната му фирма дейност. Но пък

кой ли да пита за конфликт на интереси…

Управител на “КБС” и на хотела е Стефан Дубаров. Почти веднага след като става кмет – през януари 2008 г., Димитър Николов назначава бившия също като него седесар за шеф на ТД “Приморие”, което фактически управлява центъра на Бургас, издава разрешенията и определя таксите за всички търговски обекти.
Дяловете си във фирмите кметът формално прехвърля на съпругата си Гергана Николова, която обаче остава съдружник с несменяемия и предан бизнес партньор на Николов Симеон Симеонов. Двамата са заедно още от “Победа” и от “Бове-1” ООД, наследила скандалния “Бове-1” ЕТ, нали помните… сухо мляко, Молдова, контрабанда?
Имената им се преплитат и в една от най-големите далавери по Черноморието – продажбата на близо 130 декара общинска земя на самия плаж на къмпинг “Корал”. Скандалите около “Корал” не спират вече над 15 години. Избухнаха и тази пролет, когато финалният собственик на плажа на къмпинга – испанската фирма “Ибердрола инмобилиария”, го огради, а еколози и десни взеха да пробутват идеята държавата да си върне собствеността, като я изкупи обратно за 40 милиона лева.
Началото обаче е през далечната 2002 г., когато Димитър Николов е областен председател на СДС и директор на “Победа”, а тогавашният червен кмет на Царево Петко Арнаудов продава на фирмата “Витатур инвест” АД

общинската земя без търг, без конкурс

или каквато и да е обществена процедура за 7 долара на кв. метър. Фирмата се управлява от Симеон Симеонов, а един от основните й собственици е – хоп! – “Европа 5”. “Лично Николов е направил пътека до Царево, за да прокара решението за покупката на земята, спомня си общинският съветник Димо Иванов, председател на Общинския съвет тогава”, пише преди години в. “Уикенд”.
“Правихме срещи и в кабинета на Николов в “Победа” в Бургас, където той ни уверяваше, че всичко обещано ще бъде изпълнено”, признава председателят пред изданието. Обещанието е върху дюните на плажа и къмпинга да се строи огромно ваканционно селище, инвестицията да достигне 15 млн. долара, а на работа да бъдат наети 350 души.
В крайна сметка ваканционно селище, разбира се, няма, земята е препродадена с няколко врътки на няколко пъти, испанците в момента се чудят какво да правят със собствеността си, започват да нервничат все повече, търсят начин да си възстановят инвестицията, а кметът Димитър Николов като че ли гледа все по-благосклонно към идеите държавата да извади 40 милиона, за да ги успокои… Защо пък не, след като казват, че от “Корал” той

лично е забогатял с минимум 6 и половина милиона евро?!

Ако обаче човек погледне имотните декларации на “най-добрия кмет”, остава с впечатлението, че е гол и бос като църковна мишка. Почти всичките графи са попълнени с “нямам нищо за деклариране”. От времената на оная стара “Самара” и “Опела”, нали си спомняте, МПС семейство Николови нямат. Нито той, нито г-жа Николова. Нищо, че цял Бургас познава “Тойотата” РАВ4, която управлява съпругата му, познава и номера й, и маниера на кметската съпруга да паркира все на забранени места и все без да плаща глоба. Нищо, че цял Бургас познава “Фолксвагена пасат” на кмета. В декларациите му той не съществува.
Опциите са две. Или честният кмет упорито (и безнаказано) попълва декларации с невярно съдържание, или някой услужливо предоставя на семейството автомобили за ползване. Което пък логично поставя въпроса – срещу какво?
Бургаското обществено мнение криволичи по въпроса колко точно богат е неговият кмет. Предположенията варират от 10, та чак до над 100 милиона лева. Който иска, може да вярва на декларациите му към Сметната палата. Който иска, може да се вслушва в мненията на онези бургазлии, които припомнят, че за трите мандата кметуване от европрограми, национално финансиране, саниране, субсидиране, общински бюджети през ръцете му са минали милиарди. И да поразмишлява защо най-новият и най-модерният прякор на кмета в Бургас е Митко Мойто…
Човек би могъл да поразмишлява, разбира се, по-надълбоко и по друга тема. Как е възможно г-жа Гергана Николова, която всъщност е учителка по математика в Природо-математическата гимназия, да е толкова широкомащабна бизнесдама?! Тя ръководи с размах и “Европа 5”, и собствената си “Йори” ЕООД, и фирмата си за образователни услуги “Миза-71”. Управлява хотели, стопанисва десетки декари лозя в руенското с. Просеник, инвестирала е там и в 57 декара насаждения от киви, говори се упорито, че неформално има пръст и в голяма мандра в село Драчево, че има там и малинова плантация. И някъде в промеждутъците смогва да преподава на децата математика, да готви отбори за олимпиади и международни състезания, че дори и да е доста успешна в това.
“Йори” ЕООД най-изненадващо се появява дори като спонсор на тържествата за Сирни заговезни в самоковската местност Лаго. Както се казва, нерде Бургас, нерде Самоков… Но дали пък е чак толкова изненадващо, ако човек се заслуша малко по-внимателно в бургаската мълва, че любимият кмет наскоро е станал собственик на имот на Боровец. Разбира се, отново “неформално”, без да е явен собственик, за да няма нужда излишно да затормозява имотните си декларации с още повече цифри.
Защо нарекохме Димитър Николов недосегаем кмет?
Проверки срещу него няма. Всичките са приключени и погребани. В Бургас се знае, че всичко се случва, когато и ако кметът поиска и само след като по надлежния ред е отчислено “Мойто”.
В администрацията му

отбраната е кръгова и омертата – тотална

Най-довереният му човек – шефът на общинското предприятие “Спортни имоти” Живко Иванов, е възприеман почти официално като една от личните касички на кмета. Другата е Тина Писарова, директор на споменатото в самото начало предприятие “Общински имоти”. И двамата през 2015 г., въпреки че са избрани за общински съветници, саможертвено обявяват, че се отказват от местата си от преданост към кмета и остават в администрацията му.
Семействеността в общината е почти като в Хасково, но това дори не се коментира. Достатъчен е примерът с брата и сестрата Иван и Богдана Апостолови. Той – управител на общинската фирма “Благоустройствени строежи”, тя – директор на дирекция “Човешки ресурси” в общината.
Дори бургаските депутати си налягат парцалите, мълчат и услужливо извъртат очи, колчем стане дума за единовластието на Николов. Най-добре си е само хиперенергичната Галя Василева. Всеотдайната амбициозна активистка на местната организация на ГЕРБ и племенница на Димитър Николов е личната му инвестиция в парламентарната група на ГЕРБ, която достойно защитава интересите на вуйчо си. Вярно, с полубрат й Тошко Йосифов, нашумял като рапъра Маниака и автор на “Бум мада фака”, през 2009 г. не се получи и Борисов лично го извади от парламента заради скандалното му минало. Но пък важното е, че кметът в крайна сметка си има собствен доверен депутат.
От 2010 г. Димитър Николов е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Вече е и зам.-председател на партията на Бойко Борисов, не че освен Цветан Цветанов някой там има значение.
В официалната му биография на страницата на ГЕРБ няма да прочетете, че е бил в СДС, нито че е бил областен председател на сините и водач на групата им в общинския съвет. Няма да прочетете нито за “Корал”, нито за шестте милиона, нито за “Европа 5”, нито за хотела в Приморско, нито че плаща поне по 60 бона годишно за следването на щерка си в Лондон вече четвърта година, нито за цъфтящия бизнес, уж прехвърлен на жена му.
А може би заради всичко това, което там няма да прочетете, Митко Николов вече трябва да се оглежда за нови територии. Или за бягство…

Димитър николов

Шефовете на общинските фирми “Спортни имоти” и “Общински имоти” Живко Иванов и Тина Писарова – най-доверените на Димитър Николов в общината

Димитър николов
Димитър николов

Скромното 

Вместо заключение


„Тези, които са били обект на моите разследвания, еволюираха от собственици на частни фирми до управляващи на страната ми… Шефовете на мафията в България не са гангстери, а са в съдебната, в изпълнителната власт и в парламента. Резултатите от моите разследвания са единствено съдебни дела, опити за убийство и насилие срещу мен самия.

Кои бургаски медии са собственост на политици ?

За да има обективна журналистика, тя трябва да не е обвързана с политическата конюктура. Но дали това е така в Бургас? Ще разберете в следващите редове.

Димитър николов
Димитър николов и валери симеонов
  1. Започваме с популярния световно неизвестен

    ЖЪЛТ сайт флагман.бг

Кои са флагман.бг ли? Ако питате ,значи не сте от Бургас.Това са уникално надменни „журналисти“,които никога не са учили журналистика никъде,камо ли да имат кетап. За това пък са бухалка на ГЕРБ и Валери Симеонов срещу всеки неудобен на властта.

Керанка Касабова – главна редакторка на сайта е жена на Валентин Касабов- дясна ръка на вицепремиера Валери Симеонов. Освен това има множество сигнали, че когато инвеститор идва в Бургас да инвестира се урежда среща с кмета на ГЕРБ – Димитър Николов , на която „услужливо“ се препраща да рекламира в сайта на Керанка Касабова. Том обаче му се обявява една сума (рушвет), който трябва да заплати за да получи одобрение за проекта. Тази сума се изписва като реклама към сайта флагман.бг. Това е обиграна схема за рекет над инвеститорите и може би това е и причината  в Бургас да няма много частни  инвестиции. Освен разбира се, фирмите на ГЕРБ.Между другото ,сумите за рекет,които се обявяват са за по няколко стотин хиляди лева или понякога евро.

Димитър николов
Касабова
Димитър николов
Касабови

Всеки може да си поръча статия във флагман.бг.

Струва между 200 и 500 лева. Стига тя да не вреди на техните покровители – Бойко и Валери Симеонов.

Сайтът флагамн.бг случайно е спечелил миналият месец обществена поръчка за пиар на полицията в Бургас и малко Търново. Ах,колко случайно. 

 

2. Бургас инфо.

burgasinfo.com

Бургас инфо е сайтът – пиар агенция на кмета на Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ. Същият сайт е осъществил предизборните кампании  на ГЕРБ в Бургас ,както за кметските избори,така и за всички избори досега.

Кой е Димитър Николов – кмет на Бургас от ГЕРБ и каква е връзката със сайта Бургас инфо… Ще прочетете по-долу:

Престъпление без наказание

Годината е 2007-ма.

Местна медия публикува разкритие за контрабанда на сухо мляко замилиони .

Цитираме без редакторска намеса:

Началото

„Престъпната дейност се е извършвала в средата на 90-те години. Вносът на сухо мляко от ОНД, предимно от Украйна, бъдещият политически лидер започва през 1995 г. и го осъществява успешно през следващите години чрез бившата си еднолична фирма „Бове – 1“ – Димитър Николов, която е регистрирана на 22.05.1992 г. по описа на БОС. Странно защо обаче „Бове – 1″, която е била със седалище в с. Ветрен, е прекратила дейността си 5 години по-късно, но решението за това е било вписано в партидния номер на делото едва на 19.12.2006 г., когато вече Димитър Николов е спряган за кандидат-кмет на Бургас от името на ГЕРБ. Според данните, посочени от самия Николов, личи още едно съществено противоречие. В своя автобиография Николов декларира, че от 1992 до 1994 г. е изпълнявал длъжността главен мениджър в московското дружество „ДИД-КО” АД, а в същото време излиза, че той е регистрирал паралелна фирма в България, която е с предмет на дейност: „търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини”. Интересно е също, че въпросното московско АД не може да бъде открито в регистъра на руските фирми. В българските регистри обаче излиза напълно аналогично акционерно дружество с името „ДИД-КО Лимитед” АД, регистрирано в София, като правоприемник на „ДИД-КО Лимитид” ООД, с регистрация от 1994 г. Възможно е това да е напълно случаен факт. В регистрите може да се прочете също, че управителят на „ДИД-КО” Галин Петров е съдружник с известни величини в туристическия бизнес: Младен Мутафчийски и изпълнителната директорка на „Слънчев бряг“ АД Малина Бакалова. Това – между другото.

Същественото е Дунав мост

Николов е бил особено активен играч в търговията с украинско сухо мляко, което буквално заля България преди повече от 10 години и съсипа тотално родното животновъдство поради дъмпинговите цени, с които се продаваше на вътрешния пазар на млекопреработвателните предприятия. Точно оттогава се заговори и за „края” на оригиналното българско кисело мляко, тъй като продуктът масово започна да се произвежда от чужда консервирана суровина. По документите от тази търговия ясно личи, че Димитър Николов, чрез собствената си фирма „Бове – 1″ е държал определено „канал” за нелегален внос основно през Дунав мост. Контрабандата е била извършвана по класическия начин. Вносителят не е декларирал в крайния пункт на получаване – митница Бургас – истинските количества, които е вкарвал в страната с тирове. Не е съвсем ясно обаче защо засечката е станала цели 3 години след реалното престъпление? Митничарите се усещат, че фирма „Бове-1″ е вършила продължителна и системна измама по документи едва в началото на 1998 г., след като недекларираните тонове сухо мляко отдавна вече са били пласирани и консумирани в страната. Криминалисти допускат, че разкритието е станало поради смяната на правителствата и съответно ръководствата на ГУ „Митници” през 1997 г. Това е косвено доказателство, че Николов е вършел успешно печелившата си контрабанда под надежден политически чадър, който добре го е покривал, за да не излезе на бял свят далаверата.

Схемата

На 13.01.1998 г. в Районно митническо управление в Бургас се получава писмо N 44-02-002/13.01.98 г. на Главно управление „Митници”-София с приложени към него оригинални фактури и документи за осъществен внос на сухо мляко. В писмото специалистите от София са описали, че е засечена подмяна на действителните фактури по приключени митнически манифести с N 311/23.01.1996г. и 414/31.01.96 г. на фирма ЕТ ”Бове – 1″ с президент Димитър Николов. С митническа декларация за временен внос N 730/23.01.96 г. Николов декларира пред РМ – Бургас, че е внесъл на 23.01.1996 г. 15 000 кг нетно тегло сухо мляко от Украйна.

Стоката е пристигнала през Дунав мост, където обаче Николов е представил оригинална фактура N 2/12.01.1996г., в която е било отбелязано доста по-голямо количество, а именно – 18 000 кг нето. Докато пристигне от Русе до Бургас внесеното мляко се „стопява” с цели 3 тона и пред местната митница изведнъж се представят различни данни в официалните документи. Абсолютно идентичен е и случаят с деклариране на следващата партида внесено мляко в началото на 1996 г. от „Бове – 1″. В завереното копие на фактура N 2/22.01.96г., представена пред митницата на Дунав мост, фигурира също 18 000 кг мляко на прах в чували. В клетка 38 на митническата декларация N 737/31.01.96 г. по манифест 414, в Бургас, Димитър Николов отново попълва силно занижени данни и декларира, че е внесъл само 15 000 кг, т.е. с 3 000 кг по-малко от действително внесеното. Освен това проверяващите са констатирали, че номерата на различните фактури съвпадат, само че вътре са посочени различни доставчици.

Фактурите са били подменени от вносителя и измамата лъсва, когато от София изпращат в Бургас оригиналните копия на фактурите, представени от Николов на входния пункт на Дунав мост. Фактически едва 2 години след консумиране на престъплението то е било разкрито.

Следва съставяне на акт за митническо нарушение против лицето Димитър Николов Николов от с. Ветрен, Бургаска област, президент на фирма „Бове – 1″. В акта буквално е описано следното: „С деянието си гражданинът Димитър Николов Николов е нарушил разпоредбите на чл. 51 от Закона за митниците (контрабанда – б.а.).” Актът е подписан от адресата, който не е направил никакво възражение по него нито тогава, нито впоследствие. Продължаващата проверка с допълнителни данни и документи изпратени от ГУ ”Митници” до бургаските им колеги разкриват, че въпросната контрабанда не е била инцидентна.

Столичните митничари прилагат нови доказателства, че фирмата на Николов е продължила да съставя документи с невярно съдържание и да лъже държавата при вноса на сухо мляко от ОНД. Шокираните служители се натъкват не на един, а на още цели 5 фалшифицирани митнически манифеста. Следващите престъпления на Димитър Николов обхващат периода до края на месец юни 1996 г. при 5 последователни партиди с внос на млякото. Измамата е протичала по абсолютно аналогичен с описаните случаи начин, като фирмата е внасяла през Русе и Добрич сухото мляко. Общото количество на вкараната в България стока от едноличната фирмичка на Николов е било 70 000 кг за 5 месеца. В крайния пункт на получаване обаче са били декларирани с подменени фактури едва 54 000 кг, или 16 тона са били укрити от митницата, като впоследствие са били пласирани на вътрешния пазар, без за тях да се плащат каквито и да било митни спорове, мита, акцизи.

Количеството не е било обявено пред държавата, следователно е било също така продадено на черно на вътрешния пазар, което означава, че Николов не е декларирал, нито е платил на държавата каквито и да било данъци върху приходите от въпросната търговия. Заедно с първите засечени контрабандни пратки на канала от ОНД равносметката е 22 000 кг контрабанден внос от общо внесени в страната 106 000 кг, или повече от 1/5 от цялото количество. Вносителят се е опитвал да заблуди официалните власти и с местоположението на фирмата си. В приложените към съответните митнически манифести „Инвойс фактури” Николов е посочвал непрекъснато различни адреси на „Бове – 1″, абсолютно различни от истинския. Фирмата вносител е обявила седалища на ул. „Самуил“ 38 А на някои от фактурите, а на другите на ул. „Батак“ II в Бургас.

И двата адреса нямат нищо общо нито със съдебните адреси, нито с личните такива на Димитър Николов, нито с посочените за дейност и кореспонденция в съда.

Това говори, че митническите власти са били най-малкото дезориентирани за действителното местоположение на фирмата-контрабандист. На съставените допълнителни актове Димитър Николов също не е възразил, а е подписал прилежно и собственоръчно. Наказанието за подобно престъпление е точно посочено от законодателя, а то е конфискация в полза на държавата на предмета на контрабанда и глоба в размер на равностойността му. На 21. 04.2000 г. Министерството на финансите в лицето на ГУ „Митници” – София и митница Бургас съставя две наказателни постановления

срещу Димитър Николов Николов, въз основа на констатираните престъпления за контрабанда. Необяснимото в случая е подчертаната мудност на митничарите, които изготвят постановленията с поредни номера 3 и 4 от 1998 г. едва две години по-късно, или цели 4 години след извършване на нарушенията. Стари служители в системата коментират случая с типичната за България „презумпция за безнаказаност” на крупните стопански и митнически престъпници през времето на „прехода”, когато контрабандата беше един от изпитаните методи за натрупване на мръсни пари на гърба на държавния бюджет и българския данъкоплатец. Прави впечатление и „наглостта” с която „Бове – 1″ самоуверено продължавала да внася незаконно в страната мляко на прах по твърде прозрачна и лесна за разкриване схема. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище.

Развръзката

В крайна сметка далаверата е разкрита и доказана по неопровержим начин. Бъдещият лидер на ГЕРБ в Бургас е наказан подобаващо, като му е отнето в полза на държавата цялото количество от 22 000 кг сухо мляко, внесено в първата половина на 1996 г. на стойност 69 323 лв. Освен това „лицето” е заставено да заплати същата сума на бюджета, като равностойност. Нарушителят е глобен и заради извършеното престъпление със 75 478 лв. Общо наложената парична санкция на Николов само заради 7-те контрабандни партиди, с които е ощетил държавния бюджет, става 214 124 лв. към момента. Едва тогава, вероятно силно притеснен от наказанието, което му бърка в джоба, търговецът обжалва наказателните постановления на митницата пред Бургаски районен съд. Жалбата е входирана непосредствено след получаването на постановленията и е заведена под N 4674/22.06.2000г. по описа на Районния съд. Това, което прави веднага впечатление по жалбата, е,

че Николов посочва адресна регистрация в с. Ветрен, ул. „Чавдар” 42, адрес, който никъде не присъства в регистрите на едноличната му фирма. Според проверка в регистрите, във Ветрен живее бащата на Николов, а през 1992 г. като седалище на „Бове – 1″ е посочен подобен адрес, само че ул. ”Чавдар” 40. Николов не посочва никъде истинското си местожителство за кореспонденция, а именно реалния си адрес – ул. „Абоба” 14 в Бургас. Основният аргумент на санкционирания за контрабанда бизнесмен за обжалването на постановленията на митницата са изложени от него самия в жалбата по следния начин: „Преди всичко действията, описани и в двете постановления са извършени от мой пълномощник Славей Николов и аз не съм участвал и не съм попълвал никакви документи”.

В следващото изречение обаче самият главен вносител признава: „И в двата случая има извършено престъпление и е следвало, като установи това, наказващият орган да изпрати преписката на Прокуратурата”.

Журналистическата проверка доказа, че преписката все пак е била изпратена на Прокуратурата за разследване. С писмо N 1326/98 – 22.02.2000 г. Районна прокуратура – Бургас е уведомила митническите власти, че „срещу виновното лице е образувано следствено дело N 5105/98 г. по чл. 313, ал.1 от НК, т.е. за докуметна измама, което предвижда лишаване от свобода до 3 години. Следственото дело е отлежавало дълго из чекмеджетата на магистратите и сигурно е последвало съдбата на предходно следствено дело, съставено също за контрабанда на сухо мляко от „Бове – 1″ – Димитър Николов, само че за предишни вносове по канала през 1995 г.

Последното, под N 7301/95г. образувано по чл.282 от НК, още се търкаля неприключено в прокурорските архиви цели 12 години след началото му! По това обвинение наказанието достига вече до 10 години затвор за този, който бъде признат за виновен. Докато не приключат наказателните дела, митницата не може да образува административните наказания по контрабандата, признават специалистите. До момента в РМД – Бургас няма върнати прокурорски проверки и заради това няма наказателни действия от тяхна страна, признават инспектори. Което доказва, че едно престъпление може да не получи никога възмездие заради съзнателно, или несъзнателно бездействие на съдебната система в България. Нещо повече – то може да бъде успешно прикривано и дори да изчезне просто по давност в един момент след години. Наблюдаващият в момента прокурор по делото – Желязко Георгиев, отказва да дава информация, с оглед на следствената тайна. Тайна, която прикрива в продължение на години крупни стопански престъпления на един човек, който има амбицията да се представя за политик от ново поколение, който се бори с престъпността и корупцията в България.

„Борбата със самия себе си е най-тежкото изпитание” споделя Буда пред учениците си, малко преди да достигне съвършенството. Нещо, което звучи много адекватно за живота и политическата кауза, прокламирана от кандидата за кмет на гр. Бургас Димитър Николов. Само че когато фактите говорят, и Бойко Борисов трябва да замълчи. Магистрати признават, че подобни папки с доказани престъпления отлежават дълги години в следствието и прокуратурата без движение, когато трябва да бъде покрит потенциален виновник, който със сигурност ще бъде осъден, ако преписката бъде завършена професионално, в срок, и бъде внесена в съда.

Темида гледа през превръзката

На първото съдебно заседание по административното дело срещу митницата ищецът Димитър Николов не се явява и затова на 20.10. 2000 г. съдията Даниел Марков не дава ход на делото. На следващото заседание на 11.12.2000 г. ищецът срещу митницата отново не се явява пред съда по дело, заведено от него самия – практика, която не е често срещана, коментират съдии. Съдията с изненада констатира, че декларираното в жалбата на Николов намерение да представи „Допълнителни доказателства в съдебно заседание” е само куха фраза. Обикновен трик, за да бъде мотивиран съдът да допусне жалбата като основателна и да образува дело по нея.

Освен че отказва да се яви по заведеното от самия него дело в съда, наказаният контрабандист не представя чрез адвоката си и никакви нови доказателства за претенциите, че е невинен, а друг е подписвал вместо него неверните митнически декларации и е подменял фактурите по вноса. Въпреки това съдът дава ход на делото по искане на нарушителя. Основните аргументи на защитата вече се изменят в това, че Николов е бил наказан по чл. 51 от ЗМ и не може да му се търси и наказателна отговорност за едно и също престъпление. Според юристите на митницата в случая е налице както административно нарушение, така и престъпление по НК, за което деецът носи съответна наказателна отговорност, позовавайки се на практиката на Върховния съд на Р България.

Справедливост с мирис на корупция

„Установява се, че лицето Димитър Николов по безспорен начин е внесъл в страната посочените количества сухо мляко. След преписката на БРП е извършена квалификация на деянието и по чл. 11 от НК (умишлено обществено-опасно деяние, б.а.), заявява юридическият представител на държавата по делото Албена Бангиева. На 02.02.2001 г. най-после Бургаският районен съд слага край на продължилата повече от 5 години сага с част от контрабандата на сухо мляко. „Представените митнически декларации са подписани за декларатор от Д. Николов и няма изискващо се от Търговския закон отбелязване, че подписа е поставен от друго лице – пълномощник (твърдение на Славей Николов). С оглед на приетата фактическа обстановка съдът намира, че Д. Николов, като ръководител на ЕТ „Бове – 1″ е допуснал да се внесат стоки, без да са предявени пред митницата по установения ред, както следва…, с което е осъществил състава на чл. 51, ал.1 от ЗМ”, констатират съдиите.

Между другото самият набеден от Димитър Николов – Славей, признава, че действително е работил във фирма „Бове – 1″ и е бил каран от собственика да разнася всякакви митнически документи, но никога, по никакъв повод не е съставял, попълвал, нито подписвал такива.

Думите на Славей Николов изглеждат убедителни от гледна точка на това, че обвиненият в престъпление Д. Николов не е искал никога графологична експертиза на подписите си, които оспорва сам. Трудно е обаче да се каже, че справедливостта възтържествува, тъй като през годините от огромното провлачване на санкциите и делата срещу контрабандиста парите в България са се обезценили хилядократно. И така Николов е осъден да заплати на държавата за престъпленията си през 1996 г. за контрабандата на 22 тона сухо мляко и пласирането му на вътрешния пазар 687 123 неденоминирани лева.

Което към момента на издаване на присъдата прави едва 687лв и 13 ст.! Смешна санкция, която, естествено, повече би стимулирала тарикатите с престъпно мислене да мамят и крадат дружно държавата, вместо да съжаляват за делата си. Обвинението по наказателните дела все още е имагинерно, а с оглед на статута на Димитър Николов в момента като член на ръководството на ГЕРБ, областен председател на партията за Бургас и кандидат за кмет на града, справедливото законно възмездие изглежда меко казано отложено във времето, а според познавачи – дори невъзможно. Едва ли има сила в България, която да накара следовател и прокурор да си плюят на ръцете и да вземат, че да тикнат не кой да е, а областният председател на ГЕРБ и член на централното ръководство на конюнктурната партия в затвора, където му е мястото, както би се изразил генерал-майор Борисов.“

Бизнесменът е прозрачен, но не съвсем

Колко е спечелил от далаверата със сухото мляко кмета на Бургас и какво е върнал на държавата, не е ясно. Според имотната декларация на тогава 40-годишния Николов, която бе оповестена от предизборния му щаб, той не е голям богаташ. Имал бил три коли ­ „Пежо 206“, „Опел Кадет“ и „Лада Самара“. Притежавал апартамент от 89,6 квадрата в Бургас, жилище в Созопол от 46,5 кв. метра, етаж от къща в с. Ветрен с двор, парцел от декар и нещо в с. Росеново и вилен имот от 890 кв. метра в с. Велика.“Искам бургазлии да знаят какво притежавам преди да бъда избран за кмет на Бургас, като по този начин подчертая намеренията си за прозрачно управление“, каза самият Николов.Освен движимите и недвижими имоти в декларацията на бизнесмена е посочено, че той е управител на фирма „КБС“ ООД с основен предмет на дейност туризъм хотели и има 50% дялово участие в „Европа 5“ ООД, която се занимава с търговия и инвестиции.

В стремежа си към прозрачност обаче Николов е допуснал някои неточности. „КБС“ означава комунално-битово стопанство. То не е ООД, а ЕООД и негов едноличен собственик е второто дружество. Управител на „КБС“ е Симеон Симеонов, който държи останалите 50% от акциите в „Европа 5“.Около тази фирма също има доста любопитни подробности, за които кандидат-кметът не споменава нищо. Като едноличен собственик на „КБС“ въпросното дружество притежава един от най-големите и лъскави комплекси по южното Черноморие ­ хотел „Белица“ в Приморско. Той е разположен върху 13 дка, разполага с 168 стаи и 6 луксозни апартамента, парк, басейни. По Татово време тук е била почивната станция на Строително-монтажния комбинат в Бургас. После апетитният обект е приватизиран. Как и за колко ­ не е ясно. Сега хотелът е обграден с висока бетонна ограда, зад която никой не може да надзърне.

Далавера 2

Когато осъществява гешефта с плажа Корал през 2002 г. Николов не е в ГЕРБ, а в СДС. Пряк негов съучастник в схемата е „червеният“ кмет на Царево Петко Арнаудов. Двамата се договарят общинските съветници от БСП и СДС в Царево да гласуват продажбата на 130 декара земя на първа линия до къмпинг „Корал“ за 950000 долара. Купувачите обещават огромни инвестиции и инфраструктура за общината, но истинските им намерения са да препродадат земята с огромна печалба. Именно това се случва няколко години по-късно. Печалбата от препродажбата е около 40 милиона евро.

Пречка за планираната схема обаче се оказва защитената зона „Блатно кокиче“. На власт тогава е НДСВ и е нужна намеса от София. Случайно или не, царистът Владимир Каролев е в борда на фабрика „Победа“ заедно с Димитър Николов и другите купувачи на земята. Случайно или не, защитената зона с блатното кокиче е премахната от „жълтият“ зам.-министър на екологията Николай Куюмджиев със заповед от 11 август 2003 г.

Далаверата със земите на „Корал“ е може би най-подробно разнищената и най-мащабна злоупотреба с държавен ресурс по Черноморието. Тя показва недвусмислено, че политическата корупция няма цвят и идеология. Черно на бяло беше разкрит целият механизъм на престъпно осъществена приватизация на земи с огромна печалба за частни лица и политици, съответно загуби и пропуснати ползи за общината и държавата.

Съвсем предвидимо, властимащите бранят като Матросов печалбата на члена на ИС на ГЕРБ Димитър Николов и неговата компания. МОСВ отказа да възстановизащитената зона „Блатно кокиче“, въпреки факта, че ценното растение е оцеляло под булдозерите и вирее там в големи количества.

Историята започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи.

Първият голям инвеститор е „Витатур инвест“ АД, който пуска оферта да купи 130 декара земя на първа линия край „Корал“ за… 3.5 долара на кв. м. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия „Победа“ АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

„Витатур инвест“ предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души, и да разкрие 350 работни места. След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС, общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат.

Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба, няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите.

Политически сделки

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов свидетелства, че зад одобрението на продажбата стои политическа сделка.

Преговорите с общинарите се водят от Димитър Николов в Царево и в неговия кабинет във фабриката в Бургас, спомня си той. Николов пряк е съдружник във „Витатур Инвест“ чрез „Европа 5“.

„Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП – бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината“, разказва Иванов. (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

На заседанието на общинския съвет от страна на „Витатур Инвест“ присъстват Милко Милков и Димитър Николов, спомня си Димо Иванов. Те представят фирмата си като мощна компания собственик на хотели в Слънчев Бряг, София и Пампорово.

От офиса на бургаския кмет заявиха, че той няма да коментира сделката, тъй като не е участвал пряко в управлението на „Витатур“, въпреки че е съдружник с управителя й Симеон Симеонов в „Европа 5“, един от акционерите във „Витатур“.

И съпартийци на Аранаудов със съмнения за сделката

Въпреки предварителната политическа договорка обсъждането не минава съвсем гладко. Сред някои от общинарите, и то съпартийци на Арнаудов, има съмнения, че обещанията на инвеститорите са голословни. „Какво ще стане, ако вземат земята на тази ниска цена и после нищо не инвестират?“, питат общински съветници на заседанието. Те настояват в договорите за продажбата да се поставят изрични условия на фирмата.

С решението си Общинският съвет  (ОС) възлага на кмета да сключи договори с условия, чието неизпълнение да е основание за разваляне на договора. [решение 1] [решение 2] [решение 3]

Арнарудов обаче не изпълнява дословно решението на ОС. В сключените от него договори за продажба условията са отбелязани, но не е записано, че неизпълнението им води до разваляне на сделката. Вместо това са вписани парични неустойки. Ако „Витатур инвест“ не построи ваканционния комплекс в срок от 3 години, трябва да плати на общината 1000 лв. за всяко неразкрито работно място и 10000 лв. за всеки просрочен месец. [договор 1] [договор 2] [договор 3]. Сключени са 8 отделни договора за всеки един от продадените парцели.

Според бившия общински съветник Никола Николов (виж видеото) това е първата корупционна сделка на Петко Арнаудов с дейното участие на адвоката Евгений Мосинов. По-късно Мосинов взема дейно участие и в проекта „Златна перла“. Николов говори за раздаване на подкупи на общинските съветници, за да прокарат решението. Николов сезира прокуратурата, но без резултат.

Първи опит за спирачка

Областният управител Иван Витанов обаче отменя сделката. „Община Царево допуска продажба на общинска собственост без ясно регламентирани правила и условия, които да бъдат уредени при провеждане на търг или конкурс, както и без мотиви за направения избор на купувач“, заявява Витанов в заповедта си за отмяна на спорното решение.

Той завежда две дела срещу община Царево, но и двете ги губи пред Върховния административен съд. В първото дело ВАС счита, че общинският съвет може да продава без търг и конкурс, а във второто отсъжда, че след като съветът е наредил на кмета да сключи предварителен договор, то областният управител няма право да се меси.

Месец след делата, на 07.08.2003 общината продава останалите 95% от земята на „Витатур инвест“. Година по-късно, на 19.11.2004 г. ВАС ще купи от Община Царево терен на първа линия в Лозенец на доста изгодната цена от 14 лв на кв.м, на който построява почивна станция.

На редовните местни избори през 2003 г. СДС спазва уговорката за подкрепа на Петко Арнаудов. След преизбирането на кмета бившият председател на СДС в Царево Валентина Василева става негово доверено лице и шеф на дирекция в общината. В края на 2006 г. тя получава и право на строеж като крайно нуждаеща се, но това е отделна тема.

Добра печалба

Инвеститорският устрем на „Витатур Инвест“ секва някъде към края на 2003 г. след като придобива окончателно тези 130 декара и още няколко малки прилежащи терена. В продължение на три години фирмата не предприема нищо. През 2006 г. „Витатур“ се активизира и продава земите, на които вече би трябвало да се издига построеният от нея ваканционен комплекс.

Проверка в имотния регистър показва, че разпродаването на земята, купена на безценица от Община Царево, минава през два етапа. В първия кръг се включват 8 свързани със собствениците на „Витатур Инвест“ фирми. Във втория етап фирмите са 4 на брой, също така свързани с „Витатур“. Крайният (засега) собственик на огромната част от парцела е испанската компания „Ибердрола инмобилиария“. По-малък собственик е „Прайм пропърти“, свързан със столичния общински съветник от НДСВ Владимир Каролев

„Ибердрола“ отказва да назове точната цена, но фирмата не е придобивала други терени в района, а на сайта си е обявила инвестиция от 44.6 млн евро. Така кв.м земя излиза на зашеметяващата цена от над 400 евро. Справка от сайтовете за търговия със земя в България показва, че 125 от 130-те декара около „Корал“ са предложени през 2006-2007 г. за продажба за 35 милиона евро. През това време бюджетът на община Царево продължава да е продънен.

„Прайм“ купува терените по 175 евро на кв.м. Данните са от публичен одит на дружеството за борсата от 2006 г.

Става въпрос за същата земя, закупена от община Царево по 7 долара на квадратен метър четири години по-рано. Само от препродажбата на тези 25 декара печалбата е над 4 млн евро.

Заличеното със заповед блатно кокиче все още вирее на „Корал“

Ако се върнем в началото на сагата, проблем за бъдещия строителен проект се явява защитената територия и природна забележителност „Блатно кокиче“. Този проблем е отстранен със заповед РД-1030 от 11 август 2003 г. на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), подписана само четири дни след като „Витатур“ става 100% собственик на терените. Той заличава защитената територия „поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му“.

Според експерти на РИОСВ – Бургас, направили проверка в района на „Корал“ през месец май същата година, „върху цялата площ на защитената територия, възлизаща на 50 дка, не е намерен нито един екземпляр от вида блатно кокиче, основен предмет на опазване на защитената територия“. Регионалната инспекция прави предложение до МОСВ за заличаване на обекта.

МОСВ назначава втора проверка от комисия, в която трябва да има представители на РИОСВ, Областната управа на Бургас, МРРБ, Община Царево, Държавно лесничейство Царево и Общинската служба „Земеделие и гори“ – Царево. Въпреки че всички те са редовно призовани, при проверката на комисията на 24 юли присъстват единствено РИОСВ -Бургас, общината и лесничейството.

Комисията „констатира, че на територията на природната забележителност няма блатно кокиче (включително и през сезона на цъфтеж), като стига до заключението, че вида е изчезнал три години преди това“. Комисията предлага заличаване на територията.

Според сегашния министър на околната среда и водите Нона Караджова „проведената процедура по заличаване на природната забележителност е напълно законосъобразна“. Това става ясно от отговор на Караджова от 28 май тази година на запитване от народния представител Лъчезар Тошев (СДС).

Истината обаче е, че въпреки министерска заповед от 2003 г., с която е заличена защитена територия и природна забележителност „Блатно кокиче в къмпинг „Корал“, растението до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото (видео).

От фирма „Райд Екстрийм“ (въпросните сърфисти, бел.ред.), която е наела и поддържа държавния плаж, заявиха, че искат възстановяването на резервата, защото на „Корал“ наистина има блатни кокичета. Те изразиха готовност дори да платят за изготвянето на експертизата, която да определи новите граници на един бъдещ резерват. Блатното кокиче е изключително рядък вид. Растението съдържа вещества, които са изключително ценни за фармацевтичната промишленост за производство на медикаменти за болни от левкемия.

Жълто

През 2003 г., когато Куюмджиев заличава защитената територия на блатното кокиче, известният царист Владимир Каролев е в борда на бургаската захарна фабрика „Победа“АД, заедно със „създателите“ на „Витатур“ Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, Димитър Николов (областен председател на СДС) и Мариета Тошева. Формално той не фигурира в нито една от фирмите основали „Витатур“ („Европа 5“ и „ЗИТ“), но освен от „Победа“, името му изкача и от „Балканска консултантска компания“.

СделкитеДве от фирмите основателки „Европа 5“ и „Ленор“ са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия „Победа“ АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, областният председател на СДС Димитър Николов (изпълнителен директор), царистът Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на „Витатур Инвест“.

И докато „Ленор“ е лесна за проследяване, тъй като е 100% собственост на Чоролеев, „Европа 5“ има по-сложен произход.

Тя се отделя в края на 2001 г. от „БОВЕ-1“ ООД, създадена през 1998 г, в която съдружници са Димитър Николов и Симеон Симеонов заедно с Добрин и Радостин Узунови. Николов и Симеонов остават като съдружници в новата фирма „Европа 5“. [документ 1] [документ 2] [документ 3] [документ 4]

Преди „БОВЕ-1“ да стане ООД, от 1992 до 1997 г. тя съществува като еднолично търговско дружество на Димитър Николов, който внася чрез него сухо мляко от Молдова и Украйна. Тогава Николов е разследван за контрабанда на десетки тонове сухо мляко и дори има осъдителна присъда.

„Витатур“ продава 44 декара на „Камон Турс“, собственост на Веселин Стефанов, който е тъст на Симеон Симеонов. „Клио Холидейс“ на Симеон Симеонов купува 30 декара. „Невада Турс“ на Сава Чoролеев купува 17 декара, а „Гобал лизинг консулт енд практис“ ООД отново на Чоролеев се сдобива с 32 декара. 16 декара отиват в „Корал Холидейс“, където 1/3 от собствеността е на „Глобал Турс“ АД (Чоролеев и Симеонов). Семейство Милкови чрез „Понс Холдинг“ и „Холидей он“ АД се задоволяват с 10 декара. Още 12 декара са продадени на частни лица: Елена Карабелова и Стоянка Чолакова, управител на фирмата „ЕВРОИНВЕСТ-1“.

Имотите, продадени от „Витатур Инвест“ на фирмите от първия кръг, се апортират като капитал на втори кръг от 4 свързани фирми: „Лари“ ЕООД, собственост на „Камон Турс“ и управляващ Симеон Симеонов, „БТД“ ЕООД собственост на „Невада Турс“ с управител Сава Чоролеев и „Българско туристическо дружество Глобал Турс“ АД където собственици са няколко дъщерни фирми на „Победа“ АД, а управляващи са, сюрприз: Сава Чаролеев и Симеон Симеонов. Появява се и фирмата „ШАРК-М“ ЕООД на Милко Милков.

Именно тези 4 фирми продават общо 94.3 декара на испанците от „Ибердрола инмобилиария“.

Отделно от това фирмите от първия кръг: „Невада Турс“, „Камон Турс“, „ЕС ВИ ЕС“, „Понс Холдинг“ и „Холидей он“ продават директно 25 декара на инвестиционния фонд „Прайм Пропърти“ управляван тогава от Каролев

Одит на Прайм Пропърти АДЦИС

Чрез нея Каролев участва също така в инвеститорската компания „Прайм Пропърти“ АДЦИС създадена през октомври 2003 г. Един от големите акционери в Прайм е „Българско туристическо дружество Глобал Турс“, което принадлежи на дъщерни фирми на „Победа АД“ и се управлява от братя Чоролееви. През 2006 – 2007 г. компанията инвестира парите на акционерите си в 25 декара от земята на „Витатур“ в къмпинг „Корал“, купувайки ги от свързани с „Победа“ и „Витатур Инвест“ фирми.

„Прайм пропърти“ успява да закупи около 50 дка в района и прави проект за ваканционен комплекс, който ще се разполага на 40 дка. Дружеството има издадено строително разрешително, но все още отлага началото на строителството. Обяснението е, че се проучва инвестиционния интерес и се търсят оператори на хотелските части.

От „Ибердрола“ уточниха изрично, че нямат съвместен проект за ваканционно селище с „Прайм проперти“.

А кой губи?

Към този момент, пет години след като строителството на „Корал“ би трябвало да е приключило както е по договор, няма данни, че кметът Арнаудов се е притеснил за неразкритите работни места и неизпълнените инвестиционните намерения.

Изглежда, че Петко Арнаудов не само е забравил да потърси неустойки, но и няма спомен за тази сделка. „Те („Ибердрола“) са закупили два терена, които преди време бяха реституирани като земеделски земи“, твърди той пред в. „Сега“ на 29 юли 2009 г. Но според имотния регистър „Ибердрола“ не е купувала от други фирми или лица, освен от изброените по-горе свързани с „Витатур инвест“ фирми.

Кметът на Царево би трябвало да носи отговорност освен за неправомерно сключените договори, така и за пропуснатите ползи от непотърсените неустойки по договорите с „Витатур Инвест“, които към момента възлизат на над 3 млн лева. Всеки месец община Царево има да получава нови 80000 лв неустойки от тази фирма.

„Има платени някакви неустойки…“ – отговаря финансовият директор на общината на въпрос зададен от общинския съветник Людмил Николов по време на сесия. До този момент не е ясно кога, колко и за какво е платила „Витатур Инвест“ на община Царево.

Възниква и въпросът дали за ощетяване на общината трябва да се броят само неустойките по договора, или трябва да се пресметне също колко е изгубила тя от продажбата без търг на златната земя край брега.

„На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите“

„Цял ден се занимавам само с това, изпратете писмени въпроси и ще получите отговори, заяви в сряда кметът на Царево Петко Арнаудов в отговор на въпрос на Mediapool потърсил ли е неустойки от „Витатур“ заради лъжливите обещания за инвестиции. „На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите“, обеща Арнаудов.

Очевидно в тази сделка победата на частния интерес над обществения е пълна. Но вина за това едва ли може да се търси у бизнесмените, които не са длъжностни лица, а като всеки предприемач купуват евтино и продават скъпо. Наистина, не си плащат неустойките, но пък и никой не им ги търси. От друга страна царевският кмет се радва на завиден комфорт и при сегашното управление, в което Димитър Николов като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ има достатъчно тежест.

 Димитър николов

Димитър николов
Димитър николов

  

 

3. Е-Бургас

Сайтът е собственост на жената Евгений Мосинов.

Кой е Евгений Мосинов?

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК и председател на БСП- Бургас до 2015г.

 

Участие в предишен ОбС: мандат 2011-2015 г.

 

Участник  в следните комисии:

Постоянна комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението – председател

Постоянна комисия по правни въпроси – зам.-председател

Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – председател

Комисия за провеждане на търгове, конкурси, приватизация и реализация на малки благоустройствени проекти – член.

Ето какво написа Биволъ през  2014г. за далаверите, в които е взел участие Евгений Мосинов:

Един от имотите в Парк Странджа, приватизирани от депутата от ДПС Йордан Цонев

През 2001 г. в Община Царево започва истинска инвазия от мераклии за възстановяване на държавни и общински земи, попадащи в границите на Парк Странджа, с удостоверения за наследници. Сред тях е тъстът на Йордан Цонев, Георги Николов Якимов. Цонев, с изключение на един мандат от 2001 до 2005, е неизменен член на Парламента от 1997 г. до днес – бивш депутат от СДС, а сега зам. председател на ПГ на ДПС и като такъв – шеф на Комисията по бюджет и финанси. Същият е познат в Бургас, като крупие в миналото, а после собственик на верига чейнж-бюра, популярен с прякора си Ментата. Името на сегашния ДПС политик е покрито с печална слава от годините на правителството на Костов, когато Йордан Цонев оглави областната структура на СДС, а Венцислав Чамурджиев – общинската. Заедно с небезизвестния Антон Петров – Кабата, те бяха лицето на Синята партия в региона. Архивите /дори и бедни в интернет тогава/ все още пазят спомените за онова мрачно време.

Сценарият с имотите на юг от Царево е следният: Наследници, припознали се за собственици на апетитни парцели на първа линия атакуват имоти, за които няма заявления за собственост от истинските наследници и които по закон трябва да станат общински. Много от тях успяват да се сдобият с решение от Поземлената комисия, за да влязат във владение на десетки декари край Резово и Варвара.

Общината обаче завежда еднотипни дела в Районния съд в Царево и ги печели, защото съдът действително установява, че терените са придобити незаконно. Имотите на тъста на Цонев също са върнати на общината с решение на съда. В защитата на Община Царево ясно е формулирано и подкрепено с документи твърдението, че нито нечии законни наследници, нито държавата е предявявала претенции към тези имоти, които изведнъж са дадени от Поземлената комисия на изникналите претенденти без документи за собственост.

Междувременно властта в Царево се сменя и за кмет е избран червеният лидер Петко Арнаудов. Той веднага маха адвоката на общината – Евгени Атанасов, който е водил и спечелил делата срещу шмекерите с нередовните документи. Заменя го верен партиен кадър на БСП – Евгени Мосинов.

Малко след тази рокада роднините на Йордан Цонев и останалите мераклии за земи обжалват решението на РС Царево на по-горна инстанция в Окръжен съд Бургас, като действат синхронно. Знае се, че негласният водач на групата е именно политикът, който вече се е трансформирал в един от най-близките до Ахмед Доган. Внезапно юристите на общината-ищец започват да се дезинтересират от делата, не се явяват на заседания, пропускат се срокове и в крайна сметка претендентите с нередовните документи печелят и стават собственици на златните земи по крайбрежието.

Запознати с казуса коментират пред Биволъ, че обжалването и загубата на тези много чисти казуси със земите в парка не е просто късмет за „собствениците“. „Ако се анализират нещата, вероятно ще си проличи, че това бяха зорлем загубени дела.“, споделя магистрат от Бургас, но добавя, че вече няма кой да търси отговорност от Арнаудов и Мосинов. Особено от сегашните 4 парламентарни партии, които неизменно защитават имотните далавери.

Историята на собствеността, която се проследява в имотния регистър показва, че стремежът да бъдат приватизирани тези ливади и ниви има ясна мотивация: да бъдат застроени. Една част от земите, чрез дарения и симулативни сделки с подставени лица стават собственост на скандалния арх. Калин Тихолов, главен герой в аферата Дюнигейт по застрояването на пясъците край Несебър, която Биволъ разкри в края на 2012 г. Едва ли е чудно, че именно този човек бе предложен от правителството на БСП и ДПС за Министър на новото Министерство на инвестиционното проектиране, което да сложи под една шапка всички инвестиции, заедно с устройството на територията на страната, т.е. „цялата далавера“ в едно. Тихолов е и автор на ОУП на Царево, предвиждащ масово застрояване на защитеното крайбрежие, където попадат и тези земи.

Друга част отива при кума на Йордан Цонев – Милчо Киряков. Киряков е „дясната ръка“ на Цонев, негов бизнес съдружник и едновременно съдружник и с Калин Тихолов. Той е изкупувал и след това продавал земи в парка на жената на Йордан Цонев – Пролетина. В играта с имотите, която е изключително сложна, са включени и фирми, контролирани от Цонев, Киряков и Тихолов.

През 2010 г. пресата гръмна, че прокуратурата разследва мащабна мошеническа схема с емлячните регистри и удостоверения за наследници. (виж в. 168 часа, от 15.6.2010 г). Става дума точно за казуси, които претърпяват неочакван и ощетяващ обрат за Община Царево, вещо бранена в съда от Евгений Мосинов. Заведено е дело срещу неизвестен извършител, по чл.308 от НК – за подправяне на официални документи, което на популярен език ще рече – фалшификат. Тук е мястото да се припомни, че ако се проследи професионалната биография на Тихолов и Мосинов, се вижда странна закономерност, как те следват общи периметри на действие по Черноморието, от община Несебър, бавно слизащи на юг към Резово, като след тях остават опустошени брегове, превърнати в бетонни клоаки за най-ниска класа туристи.

Три години по-късно извършителят все още не е известен на Прокуратурата, макар че е кристално ясно кому е изгодно. Това е и въпрос със занижена трудност към Цацаров, чието ведомство е иззело всички документи за тази мащабна фалшификация.

Правният „мозък“ на далаверата – Евгений Мосинов, сега е доверен човек на Станишев в Бургас и лидер на партийната структура.

Именно бургаската организация беше сред първите, които номинираха Сергей Станишев за водач на листата за евродепутати. Същият този Станишев, който лицемерно се врече да брани Странджа с ресурсите на партията си. Как БСП ще брани Странджа от самата себе си стана ясно с назначението на зам.-министъра Бюрхан Абазов, чийто подпис стои под незаконни продажби на държавни гори и земи в Странджа. Ликвидаторът на природния парк бивш кмет Петко Арнаудов пък бе назначен за шеф на общинските гори в Царево.

Да ги пази, както се справи с парка! Двамата герои, които успяха да закрият през лятото на 2007 г. ПП Странджа, заради криминалните действия по незаконно строителство, протектирано от тях, бяха не наказани, а еволюираха с благословията на Станишев. Не може да се отрече незаменимата им роля, че именно тия двама ликвидатори на Парк Странджа предизвикаха всъщност първите масови граждански протести на Орлов мост преди 7 г. – предтечите на сегашната обществена непоносимост към подобен олигархичен начин на управление на страната.

След толкова време нещата се повтарят. Обречеността на омагьосания кръг в чиято гибелна орбита ни водят все едни и същи зловещи сенки от зоната на политическия здрач.

Явно ролята на Мосинов като верен партиен кадър е оценена по достойнство, защото преди месеци той се издигна до висшия пост – шеф на БСП в Бургас.

Грижата за Странджа на Станишев си личи и по принудителното уволнение на Директора на Парк Странджа Стефан Златаров, който го заслужи заради непреклонната си позиция през годините срещу властовите престъпления и своеволия срещу природата и законите на страната. Цинизмът на подобна политическа демагогия би могъл да бъде сравнен с абсурдния пример, ако си представим как зловещия д-р Менгеле би могъл да оглави здравеопазването на Израел след Втората война!

Биволъ от своя страна работи върху разплитането на мрежата от сделки, в която подобно на Дюнигейт се пресичат интересите на водещия политик от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, чието протеже Иван Данов стана министър на негово място. Всъщност, ако не бяха разкритията на Биволъ Тихолов сега щеше да е министър и да бъде директно, заедно с Цонев, в явен конфликт на интереси: проектант на ОУП, собственик на апетитни земи за строеж и овластен да сложи лично подписа си за унищожаването на Странджа.

Годината е 2012-та, а  Мосинов легализира връзка в журналистка

Димитър николов
Евгени мосинов

Илияна Тодинова не само е полегнала на мощното рамо на партийния деец, ами вече се е нанесла и в апартамента му, казват запознати.

Ето какво написа една регионална медия през 2012г.

Бившата звезда на СКАТ тв вече се нанесла в апартамента му

Илияна Тодинова, бившата звезда на СКАТ тв, грейна в широкоразпространен кадър леко полегнала на рамото на БСП-ара Евгений Мосинов. Мосинов е известен още и като бивш председател на Изпълнителното бюро на БСП-Бургас, една от спряганите червени фигури за депутат догодина.

Всъщност любовната връзка между двамата от около две години не е тайна нито в гилдията на журналистите, нито в юридическите и партийни среди. Мосинов дълго бе обсъждан затова, че има хубава любовница и че се грижи по достойнство за нея – задоволява всичките й нужди, дори я снабди със сребрист джип Мерцедес, с който да си джитка напред-назад.

Най-големият жест, който обаче адвокатът направи за своята любима брюнетка бе това, че й осигури поле за професионална изява – финансира сайт и списание, където Илияна да показва своите качества на журналист. Злите езици говорят, че Илияна не само цъфти на фотос във фейсбук, качен и на двете Стени – както на Евгений, така и на нейния, ами отскоро се е нанесла официално в апартамента му, даже обзавели една от стаите за сина й, който щял да бъде второкласник.

4. БУРГАС НЮЗ

Шеф на бургаската медия Бургас нюз Екатерина Капрова си признава, че пише, каквото им подадат от полицията

Димитър николов
Присъда срещу флагман. Бг

Участва ли сайта флагман.бг в рекета над бизнеса и вярно ли е , че е касичката на кмета на ГЕРБ в Бургас ?

Новини низини достигна българската журналистика след появата на сайта flagman.bg. На всички е ясно ,че жълтият сайт Флагман е собственост на Керанка Касабова ,която е съпруга на Валентин Касабов ,който пък е депутат от обединени патриоти и известен като дясна ръка на Валери Симеонов.

Голямо признание ! Делото за връщането на децата спечелено от Юридическият комитет за Петър Низамов е номинирано за дело на годината от „Правен свят“.

Нашето разследване достигна до няколко осъдителни присъди както срещу Керанка Касабова така и срещу самият сайт flagman.bg. Една от осъдителните присъди е за нанасяне на клеветнически твърдения и обидни квалификации от рода на умряло куче ,боклук и така нататък които са недостойни за български журналисти да бъдат използвани в интернет сайт. Инвеститор ,който е направил опит да инвестира в Бургас знае много добре че при срещата му с кмета Димитър Николов е бил препращам да рекламира в сайта flagman.bg ,където му е била обявена сумата за рушвет ,която той трябва да даде за да му бъде одобрен проекта и задвижена административната процедура .

От Нова тв удариха дъното в омразата си към Петър Низамов. Цензурирали майката на отнетите три деца, когато му благодари за връщането на децата и.

На всички в Бургас е ясно, че в сайта flagman.bg участва в рекета над бизнеса в Бургас. Според някои от нашите източно той дори представлява касичката на ГЕРБ в Бургас, която е използвана за предизборните кампании на кмета на Бургас Димитър Николов. Освен осъдителните присъди които ще ви предоставим по-надолу В статията, Множество граждани са изпращали и сигнали и жалби като Техният брой стига драстичните 10000. Част от тях са в комисията по дискриминация ,другите са в комисията по лични данни ,комисията по журналистическа Етика и СЕМ.

Бургас- градът, в който Бойко, ГЕРБ, съд, прокуратура и медии са едно.

Кои бургаски медии са собственост на политици ?

Цяло чудо е ,че още екипите на flagman.bg е част от българската журналистическа гилдия. Учудващо е също бездействието на СЕМ и Комисията по журналистическа Етика. Но като наблюдаваме послушанието на Валери Симеонов, за който за никой не е тайна че стои зад сайта flagman.bg е достатъчно послушен на Бойко Борисов този факт става не толкова учудващ. Бруталната анти-журналистика демонстрирана от сайта flagman.bg е доста грозно представяне на българските медии пред европейската общност.

Ние като журналисти се разграничаваме от действията на въпросните лица които работят за този жълт сайт. Долу ви представяме част и цитати от осъдителните присъди срещу Керанка Касабова и сайтът flagman.bg.

Напомняме ви също , че патриотът и родолюбец Петър Низамов е завел иск за 40000 лв . срещу сайтът flagman.bg за написани срещу него 119 клеветнически и обидни статии. Делото започна вчера в Бургаския окръжен съд и Предполагам и ще приключи до края на юни месец 2018 година. Съдия по въпросното дело е Симеон Михов ,който стана известен с участието си в Аферата за продажбата на Дюните в Несебър ,които бяха собственост на Национална спортна академия. Тогава той беше съдия в Районен съд Несебър, Но явно е израснал кариерно след случая.

Унизителни за личната й самооценка и чувство за чест и достойнство тъжителката счита изнесените пред неограничен кръг читатели, ползващи интернет мрежата следните отправени по нейн адрес квалификации : „голямо перде“, „умрялото куче В.“, твърденията, че била изпълзяла като змия, докопала хубаво място в листата, че неистово се съпротивлява да се изкъпе, мъчейки се да прикрие селския си произход.

Съдът Счита, че действията на подсъдимата Керанка Касабова са били целенасочени, а именно да навредят на тъжителката, като предизвикат нейното осмиване и подигравка, както и да създадат невярна представя за личността и качествата й .

Цялото решение четете ТУК!

Още две присъди срещу флагман ! Ed84f62b-3bc3-4231-adbc-71e691edf9a1. Jpeg

Димитър николов димитър николов съден за контрабанда на захар? Watch? V=djt pi2p3usкои са флагман. Бг ли? Ако питате ,значи не сте от бургас димитър николов мечтата на почти всеки новобогаташ е да бъде ловец. Едва ли по-различна е била тя и за димитър николов към края на 90-те години на миналия век. И също както при лова си е мечтал да удари поне два заека с един куршум и да се похвали с това, а навярно като бизнесмен е мечтаел да удари кьоравото или келепира.   петър низамов димитър николов

Керанка Касабова – главна редакторка на сайта е жена на Валентин Касабов- дясна ръка на вицепремиера Валери Симеонов. Освен това има множество сигнали, че когато инвеститор идва в Бургас да инвестира се урежда среща с кмета на ГЕРБ – Димитър Николов , на която “услужливо” се препраща да рекламира в сайта на Керанка Касабова. Том обаче му се обявява една сума (рушвет), който трябва да заплати за да получи одобрение за проекта. Тази сума се изписва като реклама към сайта флагман.бг. Това е обиграна схема за рекет над инвеститорите и може би това е и причината в Бургас да няма много частни инвестиции. Освен разбира се, фирмите на ГЕРБ.Между другото ,сумите за рекет,които се обявяват са за по няколко стотин хиляди лева или понякога евро.

Кои са флагман.бг ли? Ако питате ,значи не сте от Бургас.Това са уникално надменни “журналисти”,които никога не са учили журналистика никъде,камо ли да имат кетап. За това пък са бухалка на ГЕРБ и Валери Симеонов срещу всеки неудобен на властта.

Всеки може да си поръча статия във флагман.бг.

Струва между 200 и 500 лева. Стига тя да не вреди на техните покровители – Бойко и Валери Симеонов.

Сайтът флагамн.бг случайно е спечелил миналият месец обществена поръчка за пиар на полицията в Бургас и малко Търново. Ах,колко случайно.

Съдът по права на човека от 6-7 години отказва защита на българи, но ни осъди заради убиеца Джок Полфрийман

Бойко Борисов е в немилост пред своите покровители от САЩ.

Произход на българите – Грузински извори

Христо Симидчиев – съдия от Пловдив не декларирал ресторант?

Кръгови тренировки-Петър Низамов / Circuit Training Work out -Petar NizamovПетър Низамов кръгови тренировки лого Petar Nizamov workout advertisement banner webp compress
Previous articleКАК СЕ СТАВА ОТ КОНТРАБАНДИСТ ДО КМЕТ НА БУРГАС ЗА ТРЕТИ МАНДАТ
Next articleКАК СЕ ПРЕКРАТЯВАТ ДЕЛАТА НА КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ – ЧАСТ 1 – ДИМИТЪР НИКОЛОВ
Avatar of петър низамов
Роден на 11 Септември 1985г. в семейство на учителка и синдикалист. Пра-прадядо ми е Поп Георги Стоянов Джелебов - апостол за освобождение на Странджа! 1992г. След изпит съм приет в СХЕУ „Св.Св. Кирил и Методий” и изучавам два западни езика от първи клас. Приет съм през 199г. В Английска езикова гимназия „Гео Милев” в Бургас. Завърших висше образовение в Бургаския свободен университет – специалност „право” през 2018г. с отличен. Докторант по наказателно право в СУ и дипломиран магистър-фармаколог от МУ-Пловдив. Основател и организатор през 2016г. на две каузи , превърнати по-късно в благотворителни неправителствени организации. Това са малка част от децата, които сме върнали, водейки безплатни съдебни дела, чрез Български юридически комитет – БЮК, на който аз – ПЕТЪР НИЗАМОВ, съм председател . Деца, които са били неоснователно отнети от службите по закрила на детето, от ДОБРИ и ГОДНИ, но БЕДНИ родители, без да бъдат подпомогнати материално, въпреки, че ДА „Закрила на детето“ е под юрисдикцията и под управлението на Агенцията по СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ! Не става въпрос за липса на родителски капацитет, а за липса на материални условия, за които държавата е длъжна да осигури един нормален минимум на всяко дете. Ние разкрихме през 2016г., че отнетите деца се дават на приемни семейства, на които държавата плаща над 900 лв./мес./дете. Пари, които ако се дадат на биологичните родители, последните биха им създали прекрасни условия. Знаете за разкритията ни и за корупционна схема в институцията, която се занимава буквално с продажба на български деца на чужденци. Чрез междинни семейства, които социалните определят самостоятелно и безконтролно да осинивяват децата срещу заплащане, децата се изкарват в чужбина, където подставените осиновители предават за осиновяване децата на чужденци извън юрисдикцията на България. По този начин се заобикаля процедурата съгласно закона, която включва обстойна проверка на миналото на осиновителя-чужденец и преценка на риска да бъде предоставено или използвано от него за развратни действия след като са изчерпани всички възможности детето да бъде осиновено от български гражданин. Децата, взети, защото уж били под риск, се предават на непроверени чужденци, където може да са в по-голям риск. Избягват една опасност като излагат децата на сто други. Разбира се, това се случва след разговори на четири очи и платени крупни суми под масата на държавните служители. Пари, за които имаме съмнение, че се разпределят нагоре по веригата и достигат до черните каси на партиите, където се използват за купуване на гласове по избори. Миленчо, Ицо от Варна, бебе Александър от с. Арда, Смолянско, триете деца на вдовицата Даниела Колева от Сливен, 11-те отнети деца на най-голямото българско етническо семейство в Русе, бебето в с. Смирненски, детето на Донка Иванова от Ямбол и много, много други казуси, завършвали или, които ще завършат добре поради щастливата случайност да се заемем с тях БЕЗПЛАТНО. А колко други има, на които не можем да помогнем. Службите по закрила (отнемане) на детето са отнели – за 2018г. – 3000 деца, а за 2019-та година, само до Август изведените от семейството са 2000. Многократен рязък ръст през последните години на изведените от семействата деца, който ние няма да допуснем, защото имаме достатъчно доказателства, че се извършва под чуждестранно давление. Финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 – 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици. Тук и на PetarNizamov.com можете да научите за дейността ни по ✅✅✅✅ връщане на деца, отнети от социалните от годни, но бедни родители и ✅ да бъдете информирани за това което в медиите крият от вас.✅✅ Знаете и за нашата борба срещу Стратегията за детето 2019-2030г. ✅ ✅✅Против „Джендър“ образованието в училищата . ✅✅ Против отнеманията на деца от годни родители поради бедност вместо да бъдат стимулирани от държавата ! ✅ ✅✅✅Представяме ви КАЗУСИТЕ , В КОИТО СМЕ УЧАСТВАЛИ И СМЕ УСПЯВАЛИ ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ. ЗА ДЕСЕТКИТЕ ОТНЕТИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ И ВЪРНАТИ ОТ НАС ДЕЦА НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ можете да прочете като натиснете върху връзката: https://petarnizamov.com/десетките-отнети-от-социалните-и-върн/ ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни битки срещу социалните и върнатите десетки деца обратно при биологичните им и любящи ги родители. ✅✅✅Знаете за нашата борба за въвеждане на час по родолюбие в училищата. ✅✅✅ Знаете и за нашата борба срещу НПО-тата в училищата и опитите за промиване на мозъците на малчуганите. ✅✅✅ Знаете и за закрилата, която сме предоставяли на бедни, болни, възрастни и сиргаци, които сме настанявали в общински жилища, дарителски и кръводарителски акции. ✅✅✅ Знаете и за борбата на Политическа партия (в процес на регистрация) – „РОДИНА“ срещу Статуквото. Срещу олигарсите и техните покровители и създатели. ✅✅✅ Знаете и за нашите съдебни и граждански битки срещу застрояването на дивите дюни, зелените площи. Срещу обгазяването и замърсяването на земята, водата и въздуха. ✅✅✅Знаете за спрените строежи на плажовете след нашите акции. ✅✅✅Знаете за уволнените директори на областни дирекции по социално подпомагане, началници на РПУ-та, на кметове на общини – отстранени от длъжност и обвинени в корупция след нашите разкрития и граждански действия. ✅✅✅Знаете за нашите гражданско движение и цивилните отряди за защита на жените и вярата, осъществяващи защита на границата на България срещу нелегално нахлуващи през нея мигранти и дезертьори от ИСИС, АлКайда, Ал Нусра и др. ✅✅✅Знаете за подкрепата, която получваме от управляващата партия в Италия, Шведски демократи, СПД – Чешка република и мн. други патриотично настроени парламентарни политически групи и организации в Западна и Централна Европа. Ние не говорим, ние действаме. Ние работим в полза на обществото, а не си чешем езиците ! Петър Низамов Председател на „Български юридически комитет“ Председател на „Свободна Европа“ Председател на „Evropský štít – Česká republika“ Собственик и администратор на PetarNizamov.com : Сдружение „БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ КОМИТЕТ – защита на гражданите с правни средства“ Association „BULGARIAN JUSTICIARY COMMITTEE – Protection of the Citizens by Legal Means“ ЕИК/Булстат : 205028308 Седалище и адрес на управление: област Бургас, община Бургас гр. Бургас 8000 ул. Гладстон No 18 Имейл: [email protected]

КОМЕНТИРАЙТЕ СВОБОДНО !